Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om prosjekttittel 'Videoanalyse av hodeskademekanismer hos FIS World Cup alpinister, freestylekjørere og snowboardere'

Videoanalyse av hodeskademekanismer hos FIS World Cup alpinister, freestylekjørere og snowboardere

Detaljer om prosjektet - kategori Detaljer om prosjektet - verdi
Prosjektstatus: Published
Prosjektleder: Sophie Steenstrup
Veileder(e): Roald Bahr
Medarbeider(e): Arnhild Bakken, Tone Bere, Declan A. Patton

Beskrivelse

Introduksjon: Hodeskader er et problem blant ski og snowboardutøvere, og traumatiske hjerneskader er den hyppigste dødsårsaken.

Målsetning: Å beskrive mekanismer for hode- og ansiktsskader blant World Cup alpinister, freeestylekjørere og snowboardere ved hjelp av videoanalyse.

Metode: Vi innhentet videoer av hode- og ansiktsskader rapportert via det Internasjonale Skiforbundet (FIS) sitt skadeovervåkningssystem i løpet av 10 World Cup sesonger (2006-2016).  Vi analyserte totalt 57 videoer av hode- og ansiktsskader (alpint n= 29, snowboard n=13, freestyle n=15). Fem eksperter analyserte videoene, først individuelt, etterfulgt av et felles konsensusmøte.

Resultater: Vi identifiserte en felles krasj-sekvens i alle disipliner, hvor flesteparten av utøverne (84%) kontaktet underlaget med skiene eller snowboardet først, etterfulgt av over- eller underekstremitetene, hoftene/bekkenet, ryggen, og til sist, hodet eller ansiktet. Alpinistene falt sidelengs (45%) eller bakover (35%), med støt hovedsakelig bak (38%) og på siden (35%) av hjelmen. Freestylekjørere og snowboardere falt bakover (snowboard 77%, freestyle 53%), med støt fortrinnsvis bak på hjelmen (snowboard 69%, freestyle 40%). Blant alpinistene var det 3 tilfeller (10%) hvor hjelmen løsnet og falt av, og i 41% av skadene blant alpinistene skjedde skadene som følge av uhensiktsmessig portkontakt forut for krasjet. Utøverne fikk ett (47%) eller to (28%) støt mot hodet, og det første støtet ble klassifisert som det mest alvorlige i de fleste tilfellene (71%). Hodet støtte hovedsakelig mot snøen (83%), i nedoverbakke (63%).

Konklusjon: Vi identifiserte en felles krasj-sekvens i alle disipliner, med fall til siden eller bakover, hvor støt mot baksiden eller på siden av hjelmen dominerte. De fleste utøverne fikk et aller to støt mot hjelmen. Blant alpinister er det bekymringsfullt at et høyt antall hodeskader skjer som følge av uhensiktsmessig portkontakt, og at 10% av hjelmene løsnet og falt av.