Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om prosjekttittel 'Idrett, helse, kropp og prestasjon'

Idrett, helse, kropp og prestasjon

Detaljer om prosjektet - kategori Detaljer om prosjektet - verdi
Prosjektstatus: Published
Prosjektleder: Marianne Martinsen
Veileder(e): Jorunn Sundgot-Borgen, Anne Marte Pensgaard

Beskrivelse

Det er dokumentert en overhyppighet av spiseforstyrrelser i idretten. I en kontrollert studie ble forekomsten av spiseforstyrrelser blant kvinnelige eliteidrettsutøvere (n = 603) kartlagt, og resultatene viste at 20% hadde spiseforstyrrelser.

Det er ikke gjort undersøkelser på forebygging av spiseforstyrrelser blant idrettsutøvere, så selv om vi har indikasjoner fra tidligere studier på høyrisikogrupper og utvalg som kan sammenlignes med konkurranseaktive utøvere vet vi per i dag ikke hva som skal til for å forebygge spiseforstyrrelser blant idrettsutøvere.

Med tanke på de fysiske og psykososiale komplikasjonene som er knyttet til spiseforstyrrelser og bruk av ekstreme vektreguleringsmetoder er det derfor ønskelig å kunne forebygge spiseforstyrrelser i idretten. 

 

Formålet med denne studien er derfor først å kartlegge forekomsten av spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere, og deretter gjennomføre en intervensjon som kan redusere risiko for at unge lovende utøvere utvikler spiseforstyrrelser og at de som fungerer som trenere for disse unge utøverne skal få et slikt forhold til problemområdet at de kan medvirke i det forebyggende arbeidet knyttet til spiseforstyrrelser.

 

Metode

Prosjektet består av to deler: En kartleggingsfase og deretter en stratifisert randomisert kontrollert intervensjonsstudie. Kartleggingsundersøkelsen ble gjennomført høsten 2008 og innebar en spørreskjemaundersøkelse for både utøvere og trenere. I både pretest og post tester vil spørreskjema inneholde standardiserte tester i tillegg til egenutviklede spørsmål, samt klinisk intervju av utøvere. 

Utvalget i prosjektet er totalpopulasjonen av elever ved toppidrettsgymnas og skigymnas i Norge som startet i 1. klasse høsten 2008. Det er til sammen 16 skoler/avdelinger med totalt 711 elever og 192 trenere. Etter kartleggingsundersøkelsen ble skolene stratifisert og randomisert til to grupper; skoler som mottok en intervensjon og skoler som fungerer som en kontrollgruppe.

Intervensjonen som startet våren 2009 og ble avsluttet mai 2010 innehold foredrag og oppgaver om ulike tema som antas å ha en betydning i forhold til å forebygge spiseforstyrrelser. Første posttest for å se om intervensjonen har hatt noen effekt ble gjennomført rett etter avsluttet intervensjon, og siste posttest vil bli gjennomført mars/april 2011. 

 

Resultatene fra dette 3 år lange intervensjonsprosjektet vil gi viktig kunnskap i forhold til hvordan forebygge spiseforstyrrelser blant idrettsutøvere.

 

Prosjektet er en del av SUNN JENTEIDRETT som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Friidrett, Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Norges Orienteringsforbund.