Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Vitalprisene og Nycomedprisene 2003

Vitalprisene og Nycomedprisene 2003

Introduksjon

Fysioterapeut Grethe Myklebust og lege Thor Einar Andersen fra Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole ble tildelt hver sin Vitalpris 2003 under årets Idrettsmedisinske Høstkongress i Stavanger. Lege Steinar Sulheim og fysioterapeut Odd-Egil Olsen, også de fra senteret, ble tildelt Nycomedprisene 2003 for sine arbeider.

 

 

 

-  Vitalprisene

  

Grethe Myklebusts forskningsprosjekter har vært knyttet til temafremre korsbåndskader i norsk kvinnehåndball. Prosjektene omfatter fire studier; to epidemiologiske studier, en studie hvor målet var å undersøke konsekvensene av en fremre korsbåndskade over tid, samt en studie hvor hensikten var å forebygge fremre korsbåndskader blant kvinnelige håndballspillere. På bakgrunn av funn i de tre første studiene startet hun en intervensjonsstudie hvor målet var å undersøke om det var mulig å forebygge fremre korsbåndskade blant kvinner ved hjelp av et spesielt treningsprogram. Programmet bestod av ulike typer balanse- og koordinasjonsøvelser hvor målet var å oppnå bedre knekontroll. Resultatene viste at spillerne som gjennomførte treningsprogrammet som anbefalt var mindre utsatt for fremre korsbåndskade. Imidlertid finner hun nå to år etter intervensjonen at antall fremre korsbåndskader er tilbake på samme nivå som før intervensjonen startet. Utfordringen videre er å få denne type trening integrert som en naturlig del av all håndballtrening.

 

Les mer om Grethe Myklebust og hennes forskningsprosjekter her

 

 

 

Thor Einar Andersens forskningsprosjekter har vært rettet mot skademekanismer i norsk toppfotball. I løpet av 2003 og 2004 har han publisert eller vil publisere som første eller andreforfatter hele 11 arbeider i tidsskrifter verden over. Videoanalyse av risikosituasjoner for skade i norsk elitefotball har vært tilnærmingen til prosjektene. I det første prosjektet beskrives og testes en ny metode, Football incident analysis, FIA, som kombinerer fotballfaglig og medisinsk faglig kunnskap. I de 4 neste prosjektene blir metoden anvendt på risikosituasjoner for skade i norsk Tippeliga i forhold til risikosituasjoner generelt, forseelser mot fotballreglene og skademekanismer for ankel og hodeskader.

 

Resultatene viser taklingsduellene og hodeduellene er de to viktigste risikosituasjonene for skade i fotball, særlig de duellene som skjer foran hvert mål enten i forsvar eller i angrep. Videre ser regelverket i fotball ikke ut til å beskytte spillerne mot skadesituasjoner, selv om det ble dokumentert at dommerne dømmer i henhold til gjeldende tolkning av regelverket.

 

De to siste prosjektene dokumenterer at spesifikke mekanismer for ankelskader og hodeskader i fotball. Den praktiske implikasjonen, i følge studiene, blir foreslått å være endret regelfortolkning og eventuelt endring av konsekvensene for farefullt spill ved å gi f. eks. 10 minutters utvisning enten istedenfor eller i tillegg til gult kort.

 

Les mer om Thor Einar Andersen og hans forskningsprosjekter her

 

 

 

Grethe Myklebust og Thor Einar Andersen ble overrakt Vitals Idrettsmedisinske Pris under Idrettsmedisinsk Høstkongress i Stavanger lørdag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -  Nycomedprisene

 

 

Steinar Sulheim har i sin studie undersøkt effekten av hjelmbruk på hodeskader i en studie ved ni større skianlegg i Norges. Resultatene viser at hodeskader er ett stort problem i alpine grener (snowboard, alpint og telemark), og at bruk av hjelm reduserer risikoen for hodeskade. Videre fant han at nybegynnere, unge utøvere og snowboardutøvere er spesielt utsatte for hodeskader.

 

 

Les mer om Steinar Sulheim og hans forskningsprosjekter her

 

 

 

 

 

 

 

Odd-Egil Olsen har gjennomført det hittil største forskningsprosjektet på forebygging av kne- og ankelskader blant yngre utøvere. Resultatene viser at over halvparten av de mer alvorlige kne- og ankelskadene kan forebygges gjennom et oppvarmingsprogram med vekt på teknikk, styrke og balanse. Som følge av de positive resultatene tilbyr Norges Håndballforbund oppvarmingsprogrammet, utstyr og besøk av instruktør til de nærmere 80 kontrollagene for sesongen 2003-2004.

 

Les mer om Odd-Egil Olsen og hans

forskningsprosjekter her