Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Vitalprisen 2004

Vitalprisen 2004

Introduksjon

Årets vinner av Vitalprisen, stipendiat Monica Klungland Torstveit fra Idrettsmedisinsk seksjon ved Norges idrettshøgskole, har gjennom sitt forskningsarbeide markert seg nasjonalt og internasjonalt på et omfattende forskningsområde knyttet til kvinner, idrett og helse, også kjent som den kvinnelige utøvertriaden.

 

 

 

 

Monica Klungland Torstveit har, som den første i verden, gjennomført en omfattende, landsrepresentativ, kontrollert studie der hensikten var å kartlegge omfanget av og mulige assosiasjoner mellom tre ulike tilstander. Temaet er svært aktuelt innen idrettsmedisin og angår topputøvere spesielt, men undersøkelsen avdekker at fenomenet også eksisterer blant jenter og kvinner med lavere aktivitetsnivå. Resultatene fra det omfattende prosjektet har høstet internasjonalt oppmerksomhet, og vinneren er allerede omtalt som en av de ledende i verden på sitt felt.

 

Hennes forskning bidrar til at det blir enklere for klinikere og trenere å forholde seg til feltet både fordi det klargjør forhold knyttet til diagnostisering, behandling og forebygging av et syndrom med store konsekvenser for den enkelte utøver. Klungland Torstveit leverte nylig sin doktorgradsavhandling som inkluderer hele seks publikasjoner i velrenommerte internasjonale tidsskrifter.