Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Underrapportering av skader i norsk fotball

Underrapportering av skader i norsk fotball

Introduksjon

Ny norsk studie viser at 20% av alle skader som skjer i Tippeligaen ikke blir rapportert.

Senter for idrettsskadeforskning etablerte i forkant av 2000-sesongen et overvåkningssystem for skader i norsk herre eliteserie (Tippeligaen).

 

Målet med denne undersøkelsen var å teste skaderegistreringen som blir gjennomført av det medisinske støtteapparatet i klubbene.

 

 

Skaderegistreringen ble gjennomført av det medisinske støtteapparatet i 2007 (januar – november). Spillerne ble i slutten av oktober 2007 intervjuet av ansatte ved Senter for idrettskadeforskning ved Norges idrettshøgskole om alle skader som hadde skjedd fra juli og ut september samme år.

 

En skade var definert som en hendelse som førte til at en spiller ikke kunne delta for fullt på fotballtrening eller i kamp.

 

Resultater: Tretten av 14 Tippeligaklubber deltok, og 296 av 310 spillere ble intervjuet. Totalt ble 174 skader registrert, 123 akutte- og 51 belastningsskader.

Av disse ble 141 rapportert av det medisinske støtteapparatet, og 122 av spillerne. 51% av skadene ble fanget opp av begge metodene, mens 30% bare ble fanget opp av det medisinske støtteapparatet, og 20% kun gjennom intervju med spillerne.

 

Konklusjonen av studien er at skaderegistreringen gjennomført av det medisinske støtteapparatet i klubbene underrapporterer fraværsskader med minst en femtedel.

 

Studien ble ledet av John Bjørneboe sammen med Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Les artikkelen i Scandinavian Journal of Medicine in Science and Sports.