Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ultralydfunn hos pasienter med hopperkne

Ultralydfunn hos pasienter med hopperkne

Introduksjon

En nylig publisert artikkel i American Journal of Sports Medicine viser ved hjelp av ultralyd at 60% pasientene med diagnosen hopperkne har seneforandringer med innvekst av blodkar.

På ultralydbildet av pasientene som mottok skleroseringsbehandling kunne det observeres en viss reduksjon i antall blodkar etter gjennomført behandling.

 

Det er faglig sett stor uenighet i hva som er bakgrunnen for smertene hos pasienter med hopperkne. Det har derimot i lang tid vist seg at ultralyd er godt egnet i undersøkelse av sener.

 

I en tidligere gjennomført studie har man nemlig funnet tegn til innvekst av nye kar (neovaskularisering) i akillessenen i området der pasienten hadde rapportert om smerter. En slik neovaskularisering er ikke å finne på smertefrie, friske sener, og pilotstudier viser at det samme er tilfelle for pasienter med hopperkne.

 

Hypotesen er altså at den uønskede innveksten av blodkar og etterfølgende nerver kan være en av årsakene til smertene hos pasienter med hopperkne.

 

I denne studien ønsket vi å undersøke om vi kunne finne liknende ultralydfunn hos pasienter med hopperkne, og eventuell finne endringer som karakteriserer en ”hopperknesene”. Slike endringer på senen kan avdekkes ved bruk av ultralydundersøkelse med fargedopplerteknikk.

 

63 eliteidrettsutøvere (og 79 sener) med diagnosen hopperkne ble inkludert i studien, og alle utøverne registrerte funksjonsnivå og smerter under aktivitet ved bruk av et skjema. I tillegg ble alle knærne undersøkt ved hjelp av ultralyd med farge-Doppler for å undersøke eventuelle seneforandringer og innvekst av blodkar.

 

Resultatene viste at 60% av pasientene med diagnosen hopperkne hadde seneforandringer med innvekst av blodkar, og  dermed var egnet for skleroseringsbehandling som i tidligere studier hadde vist god effekt.

 

Pasientene som mottok skleroseringsbehandling hadde også en viss reduksjon i innveksten av blodkar og strukturelle endringer 12 måneder etter første behandling, men det var ingen påvisbar sammenheng mellom ultralydfunnene etter behandling og pasientenes funksjonsnivå.

 

Les hele undersøkelsen her.