Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Truls Straume-Næsheim disputerer 9. mai

Truls Straume-Næsheim disputerer 9. mai

Introduksjon

Truls Martin Straume-Næsheim vil fredag 9. mai forsvare sin avhandling ”Head Impacts in Football” for graden Doctor Medicinæ. Prøveforelesningen, som finner sted samme dag, har tittelen "How does the normal brain respond to strenuous physical activity and how does this compare to the injured brain?"

Truls Martin Straume-Næsheim (født 10.06.76) er oppvokst på Strømmen ved Oslo. Han var ferdigutdannet lege fra universitetet i Bergen desember 2001. Turnustjenesten ble gjennomført ved Ålesund sjukehus samt på den ytterste nakne ø i Sandøy kommune. Han er nå i ferd med å spesialisere seg innen ortopedi og har det siste året jobbet i Helse Fonna ved sykehusene i Haugesund og på Stord.


Doktorgradsstudiene

Truls startet som stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning etter turnus og jobbet i perioden februar 04 til april 07 heltid på Norges idrettshøgskole med prosjektet han nå skal forsvare i sin disputas. Prof. dr. med. Roald Bahr har vært hovedveileder for prosjektet, mens landslagslege dr. med Thor Einar Andersen har vært biveileder.

 

Bakgrunnen for studien var en bekymring for at nikking og små hodeskader kunne føre til kognitive svekkelser hos fotballspillere. Man har tidligere misstenkt nikking som en medvirkende faktor, men i den siste tiden så har nikking nærmest er avskrevet som en risikofaktor for å utvikle slike skader. Derimot, utgjør selve hodeduellene en risiko for hodeskader i fortball og følgene av gjentatte milde hodeskader med eller uten hjernerystelse som resultat ikke avklart.

 

Fotballspillere får kanskje flere hjernerystelser enn de selv erkjenner

Omfattende tester av spillerne i Tippeligaen gjennom 2004- og 2005-sesongene viste at reaksjonstiden var redusert dagen etter kamp hos spillere som hadde fått en smell mot hodet i en duell e.l. i løpet av kampen. De 44 spillerne som ble testet, representerte riktignok de mer alvorlige hendelsene innenfor spektrumet av milde hodeskader, men likevel var kun 6 av disse rapportert som hjernerystelser, og 60 % fortsatte å spille etter hodeskaden. Videre var reaksjonsevnen redusert fra det ene året til det neste hos de spillerne hvor man hadde registrert én eller flere smeller mot hodet i løpet av sesongen. Men alle disse testene var innenfor normalområdet, og betydningen av dette funnet er dermed usikkert.


 
Foruten databasert testing av reaksjonstid, kortidshukommelse, læring etc., ble det også tatt en blodprøve rett etter kampen av de spillerne som hadde fått seg en smell mot hodet. Vi så her etter en markør på nervecelleskade, protein S100B, men prøvene viste ikke tegn til at disse små hodeskadene skulle gi skader på hjernevevet. På den andre siden var prøven svært påvirkelig av fysisk aktivitet, og den er således ingen ideell markør på nervecelleskade etter små hodeskader hos idrettsutøvere.


Langtidskonsekvenser

Med tanke på langtidskonsekvenser av slike små hodetraumer, ble prestasjonen på de nevropsykologiske testene sammenholdt med egenrapportert forekomst av tidligere hjernerystelser og normal nikkefrekvens for hver enkelt spiller. Men verken tidligere antall hjernerystelser eller nikkefrekvens hadde noen effekt på spillernes testprestasjon. I tillegg presterte hele 96,1 % av spillerne innenfor testenes normalområde.

 

Bedømmelseskomité:
1. opponent: Professor dr. med Paul McCrory, Shoreham Victoria, Australia

2. opponent: Professor dr. med. Tor Ingebrigtsen, Universitetssykehuset i Nord-Norge HF, Tromsø 

3. medlem av bedømmelseskommiteen: Professor dr. philos. Inger Holm, Seksjon for helsefag, Institutt for sykepleievitenskap og helsefag, Universitetet i Oslo

 

Disputasleder: Professor dr.med. Johan K. Stanghelle, Fakultetsdivisjon Ullevål universitetssykehus, Universitetet i Oslo

 

Program:

Disputas og prøveforedrag vil finne sted 9. mai, Auditorium A1.1001, Domus Odontologica, Sognsvannsveien 10, Oslo (v/Rikshospitalet).

Kl. 10.15-11.00 Prøveforelesning: "How does the normal brain respond to strenuous physical activity and how does this compare to the injured brain?"

Kl. 13.00-16.00 Avhandlingsforedrag med etterfølgende diskusjon: "Head Impacts in Football"
 

Både prøveforelesning og disputas er åpne for publikum.

VELKOMMEN!