Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Tidligere skader og dårlig muskel- og leddfunksjon predisponerer for skader

Tidligere skader og dårlig muskel- og leddfunksjon predisponerer for skader

Introduksjon

En ny studie i jentefotball, publisert i the American Journal of Sports Medicine, viser at spillere med tidligere skader og dårlig muskel- og leddfunksjon har dobbelt så stor sannsynlighet for å skade seg på nytt.

Høyest risiko for spillere med en tidligere ankel- og kneskade

En omfattende spørreskjemaundersøkelse før starten av 2005-sesongen dannet grunnlaget for en ny undersøkelse i jentefotball. Totalt ble 1 430 spillere (14-16 år) fulgt opp, og alle deres skader, trenings- og kampaktiviteter ble registrert over en åtte måneders periode. Det viste seg at om lag 70% av spillerne hadde hatt minst en tidligere skade i underekstremitetene, og 22% fikk en ny skade i 2005 sesongen. For disse spillerne samt for spillere med dårlig muskel- og leddfunksjon var risikoen for å skade samme sted på nytt dobbelt så stor som for spillere uten en slik skadehistorie. Risikoen var høyest for spillere med en tidligere ankel- og kneskade samt dårlig funksjon i disse to regioner.

 

Utilstrekkelig rehabilitering?

Resultatene kan tyde på at rehabiliteringen av den første skaden ikke har vært tilstrekkelig. Kampdeltakelse bør begrenses så lenge spilleren rapporterer smerte eller andre symptomer på nedsatt funksjon, og optimal rehabilitering av skaden bør prioriteres.

 

Forfattere i denne studien var Kathrin Steffen, Grethe Myklebust, Thor Einar Andersen, Ingar Holme og Roald Bahr.

 

Les artikkelen her.