Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Storsatsing innen forskning på alpinskader

Storsatsing innen forskning på alpinskader

Introduksjon

Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole setter nå i gang nye studier på skiskader i World Cup alpint. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bevilget 150.000 CHF til nye prosjekter som skal studere hvorfor og hvordan skader oppstår blant verdens beste alpinister, med tanke på å redusere skaderisikoen i fremtiden.

Høy skadeforekomst på World Cup-nivå!

På oppdrag fra FIS og med økonomisk støtte fra den medisinske utstyrsprodusenten dj Orthopaedics, etablerte Senter for idrettsskadeforskning i 2006 et system for å registrere alle skader i forbindelse med World Cup (FIS Injury Surveillance System, ISS).

 

Data fra de to første sesongene viser at skadeforekomsten blant World Cup-alpinister er alarmerende høy. En av tre utøvere pådrar seg en skade hver sesong, og over 30 % av skadene er alvorlige skader som fører til langvarig fravær fra trening og konkurranse. Resultatene har allerede ført til økt fokus og nye regler når det gjelder sikkerhetsutstyr.

 

Videoanalyse av skiskader

Det nye prosjektet skal analysere skadesituasjoner for å kartlegge mekanismene for skader blant World Cup-alpinister. Videoopptak av skader som er rapportert gjennom FIS ISS de to foregående sesongene og kommende sesonger vil bli systematisk analysert. Dette er den første studien som analyserer skiskader på World Cup-nivå. Hensikten er å se på blant annet utøverens kjøreteknikk, fungering av sikkerhetsutstyr, forhold i bakken og andre potensielle årsaker til skade.

 

I tillegg er målsettingen å gjøre detaljerte biomekaniske analyser. Disse vil basere seg på en teknikk som rekonstruere utøverens bevegelser tredimensjonalt ved hjelp av en matchet skjelettfigur. Hensikten er å forstå bedre hvilke krefter det er som fører til fremre korsbåndskader, som er den hyppigste skadetypen blant utøverene.

Resultatene av disse videoanalysene vil forhåpentligvis bidra til å forstå hvilke tiltak som kan gi bedre sikkerhet for utøverne. Dette kan være ulike tiltak som sikrere utstyr, endringer av treningsmetoder eller i konkurransereglementet.

 

Prosjektdeltakere

Stipendiat Tone Bere er ansatt ved Senter for idrettsskadeforskning for å lede prosjektet sammen med hovedveileder professor Roald Bahr. Tone er fra Geilo og utdannet fysioterapeut fra Høgskolen i Bergen (2002). Ved mastergradstudiet i idrettsfysioterapi ved Norges idrettshøgskole var hun tilknyttet forskningsprosjektet FIS ISS. Tone har vært aktiv utøver i alpint og telemark og har erfaring med skiskader gjennom flere sesonger i Geilo Skipatrulje.

 

Delaktige i prosjektet vil være professor Lars Nordsletten, førsteamanuensis Tron Krosshaug og doktorgradstipendiat Tonje Wåle Flørenes. Mastergradstudentene Tone Wigemyr og Vegard Sørumshagen er allerede i gang med foreløpige analyser av skadesituasjonene.