Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Sklerosering av neovaskularisering hos pasienter med hopperkne har positiv effekt

Sklerosering av neovaskularisering hos pasienter med hopperkne har positiv effekt

Introduksjon

I en nylig gjennomført studie ved Senter for idrettsskadeforskning ble effekten av en ny type behandling hos pasienter med hopperkne (patellar tendinopati) studert. Behandlingen innebærer injeksjoner av et medikament (polidokanol) som fjerner uønskede blodkar i senen (skleroseringsbehandling). Studien er banebrytende i sitt felt da det for første gang ble påvist at denne behandlingen har en positiv effekt.

Man har tidligere forsøkt å behandle hopperkne på en rekke ulike måter, men det har da ikke eksistert effektive konservative behandlingsmetoder med dokumentert effekt, og effekten av operativ behandling er fremdeles usikker. Imidlertid har man funnet tegn til neovaskularisering (innvekst av nye kar) i sener der pasienten har rapportert om smerter. En slik neovaskularisering er ikke å finne på smertefrie, friske sener.


På bakgrunn av disse funnene utførte Senter for idrettsskadeforskning ved Aasne Hoksrud og medarbeiderne Lars Ohberg, Håkan Alfredson, og Roald Bahr en pilotstudie der det ble konstatert gode resultater ved bruk av ultralydveiledet sklerosering av kar i sener med tendinoser. Som et neste steg ville Hoksrud og medarbeidere undersøkte effekten av denne metoden hos idrettsutøvere på elitenivå.


31 personer med hopperkne blant norske volleyball-, fotball-, håndball- og basketballspillere på eliteserienivå ble inkludert i studien. Disse ble randomisert til to grupper; en kontrollgruppe (placebo) og en skleroseringsgruppe. Alle utøverne gjennomgikk en ultralydveiledet injeksjon 1-3 ganger, avhengig av injeksjonens virkning. Etter endt intervensjonsperiode, fikk utøvere som viste seg å tilhøre placebogruppen tilbud om aktiv behandling (skleroseringsbehandling). I tillegg fikk utøvere i skleroseringsgruppen som ennå ikke var symptomfrie, tilbud om opp til 3 videre behandlinger.


Resultatene viste at personene i skleroseringsgruppen hadde forbedring i smerte- og funksjonsscore etter endt intervensjonsperiode sammenliknet med placebogruppen. Etter at placebogruppen mottok skleroserende substans hadde også denne gruppen en signifikant forbedring i smerte- og funksjonsscore sammenliknet med før behandling, og 12 måneder etter første injeksjon var begge gruppene signifikant forbedret sammenliknet med smerte- og funksjonsscore før behandlingsstart.


Resultatene av denne studien tyder på at sklerosering av neovaskulerisering med polidokanol er effektiv behandling for eliteidrettsutøvere med patellar tendinopati (hopperkne), og behandlingsmetoden er nå etablert som et åpent behandlingstilbud.

 

Les hele artikkelen her.