Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Skaderisikoen for jentespillere ikke større på kunstgress

Skaderisikoen for jentespillere ikke større på kunstgress

Introduksjon

I kommende spesialutgave av British Journal of Sports Medicine blir det publisert en ny norsk undersøkelse i jentefotball som viser at skaderisikoen på kunstgress ikke er større enn ved spill på naturgress.

Forskningen på sammenhengen mellom skaderisiko og spilleunderlag i fotball har hittil gitt tvetydige resultater, og flere aktører har uttrykt bekymring for økt skaderisiko knyttet til den pågående storstilte satsningen på kunstgressbaner i Norge.

 

Med et unntak har imidlertid ingen så langt undersøkt skaderisikoen på nyere typer kunstgress. Senter for idrettsskadeforskning iverksatte derfor i 2005 sesongen et stort prosjekt der 2020 jenter i alderen 14-16 år (109 lag) deltok. Undersøkelsen ble ledet av stipendiat Kathrin Steffen og hadde til formål å besvare hvorvidt risikoen for fotballskader varierer ved spill på kunst- og naturgress, og om skadetype, skadelokalisasjon og skadens alvorlighet varierer mellom underlagene.

 

Etter åtte måneder med skadeovervåking viste resultatene ingen forskjell mellom skadeforekomst på kunstgress versus naturgress. For ulike skadetyper kunne det derimot avdekkes trender for økt skaderisiko på begge underlag som er av interesse å følge opp i kommende studier.

 

Klikk her for å lese hele artikkelen.