Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Skaderisiko for snowboard er høyere enn for alpint, mens telemarkkjørere har minst risiko for skade i alpinbakken

Skaderisiko for snowboard er høyere enn for alpint, mens telemarkkjørere har minst risiko for skade i alpinbakken

Introduksjon

Alpint har lenge vært den dominerende disiplin ved norske alpinanlegg, men telemark og snowboard har i økende grad inntatt anleggene.

Alpint har lenge vært den dominerende disiplin ved norske alpinanlegg, men telemark og snowboard har i økende grad inntatt anleggene. De senere år har alle disse disipliner gjennomgått betydelig utvikling, først og fremst på utstyrsiden, men også rent teknisk, noe som vil kunne medføre endringer i skadepanoramaet.
Hvorvidt den økningen man har observert i snowboardskader skyldes at grenen er mer risikofylt eller at det er mange nybegynnere i bakken, har ikke vært kjent.


 

Snowboardere har størst risiko for skader i alpintbakken

Det har ikke vært gjort større multisenterstudier i Norge på dette feltet de siste tiårene. Formålet med studien var derfor å sammenlikne skaderisikoen mellom alpint, snowboard og telemark, og samtidig korrigere for andre risikofaktorer som bl.a. alder, kjønn, nasjonalitet og ferdighetsnivå.

 

Resultater fra en studie i regi av Senter for idrettsskadeforskning viser at de vanligste skadetypene i norske alpinbakker er hodeskader, kneskader, håndleddskader og skulderskader.

 

Nybegynnere, barn og unge og ikke-nordiske utøvere hadde økt skaderisiko. I alpint var kneskadene vanligst, i telemark skulder- og armskader og i snowboard håndleddskader.

 

Se abstract fra Idrettsmedisinsk Høstkongress, Stavanger 2003 her.