Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Skaderegistrering under NM i snowboard i påsken

Skaderegistrering under NM i snowboard i påsken

Introduksjon

Under Norgesmesterskapet i snowboard 2002 på Hafjell i palmehelgen ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant kjørerne for å kartlegge skader gjennom sesongen. Intervjuundersøkelsen er en del av prosjektet "Forekomsten av skader blant snowboardutøvere på høyt nasjonalt nivå".

 

Norges beste snowboardkjørere var samlet på Hafjell 22-24.mars under Norgesmesterskapet i snowboard 2002. En registrering av skader er foretatt fortløpende gjennom hele sesongen under Norgescupen (Ericsson Cup), og under NM ble kjørerne også intervjuet av prosjektleder Jørn Torjussen om skader de har pådratt seg på trening og i konkurranser gjennom sesongen. Formålet med undersøkelsen er å beskrive skademønsteret i snowboard. Fra før av er det kun "turistskader" - hvor håndleddsskader er mest vanlige - som er kartlagt, men det forventes at skademønsteret blant konkurransekjørere er annerledes og med andre skademekanismer.

 

 

Høye hopp - med høy risiko for skader?

 

Disiplinene som inngår i registreringen er Halfpipe og Snowboardcross. Som et ledd i undersøkelsen er det også utviklet en metode for å registrere antall runs som eksponeringsmåling. Eventuelle skadete kjørere undersøkes av stevnelegen og sendes eventuelt til utredning og behandling ved sykehus. For hver skade fylles skaderegistreringsskjema ut, hvor blant annet skademekanisme beskrives. Kjøreren følges også opp via telefon når skaden er leget. Ingen av skadene under NM, som ble registrert av stevnelege Henrik Moen, ble oppfattet som alvorlige.

 

Under årets NM Omkring 450 kjørere startet i disiplinene halfpipe, snowboardcross, storslalåm, parallellslalåm og big jump. Hjelmbruk er påbudt.

 

 

 

Hvordan det gikk? Landslagene var med i konkurransen om Norgesmestertittelen, og tok ikke uventet mange av de øverste plasseringene. Daniel Franck tok førsteplass i halfpipe og klarte seg uten skader denne gangen. Kjersti Østgård Buaas vant ikke uventet halfpipe for damer.  Showfaktoren var høy, og ble stemningen ble forsterket av et strålende påskevær.

 

Les mer om prosjektet her.