Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Quadriceps-styrke før ACL rekonstruksjon avgjørende for funksjonsnivå post-operativ

Quadriceps-styrke før ACL rekonstruksjon avgjørende for funksjonsnivå post-operativ

Introduksjon

En nylig publisert artikkel i British Journal of Sports Medicine viser at pasienter med fremre korsbåndsruptur ikke bør gjennomgå rekonstruktiv kirurgi før de har gjenvunnet minst 80% av styrken i quadriceps-muskulaturen på den skadde siden sammenlignet med den friske.

Hensikten med denne prospektive kohortestudien var å identifisere preoperative faktorer for knefunksjon to år etter rekonstruktiv kirurgi av fremre korsbånd.

 

73 individer med ensidig ruptur av fremre korsbånd satt opp til rekonstruktiv kirurgi med patellarsenegraft ble inkludert i studien, og av disse var 60 tilgjengelige for oppfølging to år etter operasjonen og ble inkludert i de endelige analysene.

 

Resultatene viser at muskelstyrke i quadriceps, meniskskade og subscore på smerte fra The Short-Form-36 spørreskjema ble identifisert som signifikante prediktive faktorer for knefunksjon vurdert fra The Cincinnati Knee Score to år etter kirurgi. Individer med mer enn 20% svekkelse i quadriceps før kirurgi hadde fortsatt vedvarende større muskulær asymmetri to år etter rekonstruksjonen.

 

På bakgrunn av disse funnene konkluderes det med at preoperativ svekkelse i quadricepsstyrke og skade av menisk har signifikante negative konsekvenser for langtidsutfall etter rekonstruksjon av fremre korsbånd. Det anbefales derfor at rekonstruktiv kirurgi ikke gjennomføres før man har gjenvunnet minst 80% av muskelstyrken i det skadde benet sammenlignet med det ikke-skadde.

 

Undersøkelsen ble ledet av Ingrid Eitzen sammen med Inger Holm og May Arna Risberg (Norsk Forskningssenter for Aktiv Rehabilitering-NAR).

 

Les undersøkelsen.

 

Les artikkelen i Dagens Medisin.