Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Positive holdninger til skadeforebyggende trening reduserer skaderisikoen

Positive holdninger til skadeforebyggende trening reduserer skaderisikoen

Introduksjon

Tren skadeforebygging 2 ganger i uken, og du kan redusere skaderisikoen med 35%. Dette er gladmeldingen fra en ny norsk studie fra Senter for idrettsskadeforskning som nylig ble publisert i British Journal of Sports Medicine.

Den høye forekomsten av skader i fotball understreker betydningen av tiltak for å redusere skaderisikoen, som f.eks. øvelser med skadeforebyggende hensikt.

 

Det er imidlertid få studier som har registrert i hvor stor grad deltakerne har gjennomført treningen etter hensikten; det vi gjerne kaller compliance.

 

Det er i tillegg mangelfull dokumentasjon av hvilke faktorer som påvirker compliance, og hvor stor betydningen disse faktorene kan ha. Holdninger og motivasjon til skadeforebyggende trening antas å påvirke gjennomføringen, men sammenhengen er tidligere ikke undersøkt vitenskapelig.

 

Hensikten med denne studien var dermed å kartlegge holdninger, motivasjon og opplevde barrierer ved å gjennomføre skadeforebyggende trening.

 

Denne studien er en del av SPILLEKLAR-prosjektet, hvor hensikten var å undersøke effekten av et oppvarmingsprogram med skadeforebyggende hensikt blant nesten 2000 unge kvinnelige fotballspillere. Mer enn 125 lag med spillere i alderen 14-16 år var inkludert, og halvparten av lagene benyttet SPILLEKLAR gjennom 2007 fotballsesongen.

 

Compliance med SPILLEKLAR, eksponering og skader som oppsto ble registrert fortløpende, og ved sesongslutt ble alle trenere i intervensjonsgruppen (gruppen som trente SPILLEKLAR!) intervjuet i forhold til sine erfaringer, holdninger og gjennomføringen av de nye treningsøvelsene i SPILLEKLAR!

 

Resultatene var entydige: Vil du se en effekt må du trene!

Spillere som trente SPILLEKLAR 2 ganger i uken hadde en 35% lavere skaderisiko enn spillere med mindre SPILLEKLAR-trening.

 

I tillegg kunne det observeres at trenere med positive holdninger til skadeforebyggende trening trente fotballag med lav skaderisiko. 

 

Studien ble ledet av PhD student Torbjørn Soligard sammen med Agnethe Nilstad, Kathrin Steffen, Grethe Myklebust, Ingar Holme, Jiri Dvorak, Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Les forskningsartikkelen i BJSM.

 

 

På SKADEFRI.NO får du se SPILLEKLAR!-programmet i sin helhet.