Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Øystein Lian disputerer 11. mai!

Øystein Lian disputerer 11. mai!

Introduksjon

Øystein Lian, stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning ved NIH, vil fredag 11. mai 2007 forsvare sin avhandling "Om årsaker til hopperkne" for PhD-graden ved Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo.

Øystein Lian (08.08.1954) er oppvokst i Kristiansund, Møre og Romsdal. Han fullførte reallinjen i 1973. I 1981 ble han uteksaminert fra det medisinske fakultet i Oslo. Lian startet sin stipendiatperiode ved Senter for idrettsskadeforskning, NIH i 2000. Professor dr. med. Roald Bahr ved Senter for idrettsskadeforskning og NIH har vært hans hovedveileder, mens professor dr. med. Lars Engebretsen ved Senter for idrettsskadeforskning, NIH og Ullevål universitetssykehus har vært biveileder.

 

Blant norske mannlige toppidrettsutøvere er hopperkne et omfattende problem som affiserer 40-50 prosent av utøverne i volleyball og basketball. Problemet er mindre uttalt blant kvinnelige utøvere. Symptomvarigheten er i gjennomsnitt 32 måneder, hvilket gjør dette til en av de vanligste medisinske årsakene til fravær fra trening og konkurranse.

 

Volleyballspillere med hopperkne presterer bedre ved hopptester sammenlignet med friske utøvere. Det er svært uvanlig at pasienter med belastningsskader presterer bedre enn friske, spesielt i testsituasjoner som ligger nær opp til de bevegelser og belastninger som man antar er årsaken til belastningsskaden. 

 

Som en del av doktorgradsarbeidet ble også sensitiviteten og spesifisiteten undersøkt av ultralydundersøkelse av senen hos pasienter med hopperkne sammenlignet med friske. Det viste seg at ultralydundersøkelse hadde relativt liten verdi som diagnostisk hjelpemiddel hos pasienter med mild form for hopperkne.


Vevsprøver fra pasienter operert for hopperkne ble sammenlignet med vevsprøver fra friske kontrollpersoner blant annet for å undersøke hvordan man føler smerter i syke sener siden det ikke er betennelsesforandringer i disse senene. Det ble da påvist økt mengde smerteførende nervefibre samt redusert mengde av nervefibre som hindrer smerteopplevelse i den syke delen av senen. I de samme vevsprøvene ble det påvist økt antall seneceller som gjennomgikk programmert celledød (såkalt apoptose) i den syke delen av senen. Dette kan være et uttrykk for at cellene aktiverer sin egen dødsprosess som et resultat av spesifikk mekanisk overbelastning. Denne forståelsen kan åpne muligheter for å forebygge og behandle kroniske belastningsskader i sener.


Studiene i prosjektet
I artikkel 1 ble prevalensen av hopperkne i ulike idretter blant kvinnelige og mannlige idrettsutøvere estimert, for å korrelere prevalensen med belastningskarakteristika av ekstensormekanismen i disse idrettene. Studien viste at prevalensen av hopperkne var høy i idretter karakterisert av høye krav til kraft og hurtighet for benekstensorene. Symptomene er ofte alvorlige og resulterer i langvarig fravær fra idrett.


I artikkel 2 ble ultralydkarakteristika av patellasenen for to ulike grupper av volleyballspillere analysert, en gruppe uten knesymptomer og en gruppe med sypmtomer på hopperkne. Denne studien tyder på at spesifisiteten og sensitiviteten av ultrasonografi er lav for vurdering av pasienter med milde symptomer på hopperkne.


I artikkel 3 og 4 ble hoppkapasitet mellom en gruppe mannlige volleyballspillere og kontroller sammenliknet. Studien viste at utøvere med hopperkne presterte bedre enn friske utøvere i hopptestene, spesielt i ballistiske hopp som involverte eksentrisk kraftgenerering. Dette tyder på at god spenst er en viktig ririkofaktor for utvikling av hopperkne.


I artikkel 5 ble det vist at det i kronisk smertefulle patellarsener var økt forekomst av sprouting ikke-vaskulære sympatiske nervefibre, positive til tyroxin hydroxylase (en markør for noradrenalin) sammenliknet med kontroller.


Artikkel 6 var en case-kontroll studie for å se hvorvidt en apoptotisk prosess er en del av patofysiologi i tendenopati. Det ble funnet et signifikant høyere antall apoptotiske celler per enhets areal i tendenopatiske prøver sammenliknet med kontroller. Til tross for at de tendeniopatiske prøvene viste økt cellularitet var den apoptotiske indeksen signifikant høyere. Denne studien bekrefter at apoptose er assosiert med tendinose.

 

Bedømmelseskomité:
Leder: Prof. dr. philos. Inger Holm,
1. opponent: Prof. dr. med. Michael Kjær
2. opponent: Prof. dr. med. Håkan Alfredson

 

Prøveforelesning

Torsdag 10.05 kl 17.00, Auditoriet, Patologibygget, Ullevål Sykehus

Tittel: Vil bli annonsert

 

Disputas

Fredag 11.05, kl 15.15, Gamle Festsal, Ullevål Sykehus

Tittel: "Om årsaker til hopperkne"