Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Overraskende funn av høyt ambulatorisk blodtrykk blant profesjonelle fotballspillere

Overraskende funn av høyt ambulatorisk blodtrykk blant profesjonelle fotballspillere

Introduksjon

Nærmest tilfeldig ble det for første gang påvist høyt blodtrykk både natt og dag hos profesjonelle fotballspillere i Norge. Funnet er nå publisert i British Journal of Sports Medicine og sender ut signaler om at oppfølging må tas på alvor.

I 2008 ble 594 mannlige fotballspillere fra Tippeligaen og Adeccoligaen hjertescreenet mens de var på treningsleir på La Manga.

 

Assosiasjon mellom høyt blodtrykk og hjertestørrelse

- Vi fant en signifikant sammenheng mellom økende blodtrykk og økt hjertestørrelse, forteller Hilde Moseby Berge og refererer til en artikkel nylig publisert i Journal of Hypertension.

 

Funnet tydet på at høyt blodtrykk kunne øke risikoen for hjerte-og karsykdom også hos idrettsutøvere, og når vi i tillegg vet at et tilfeldig målt høyt blodtrykk i ung alder kan øke risikoen for høyt blodtrykk i eldre alder, så lurte vi på om de 39 (7%) spillerne som fikk påvist høyt blodtrykk på La Manga hadde kontrollert blodtrykket hjemme i Norge.

 

24-timers blodtrykksregistrering

 

- I 2010 gjennomførte vi derfor en oppfølgingsstudie hvor jeg reiste rundt og startet 24-timers ambulatorisk blodtrykksregistrering av 26 (93%) av 28 spillere som fortsatt var i Norge, forteller Moseby Berge.

 

- Vår hypotese var at spillere med høyt blodtrykk var mer stimulert av det sympatiske nervesystem (var mer «gira») enn de med lavt blodtrykk.

 

Derfor inkluderte vi også 26 spillere med optimalt blodtrykk (<120/70 mm Hg) for å sammenligne, forteller hun.

 

Kun en spiller hadde på eget initiativ målt blodtrykket hos fastlege etter hjemkomst, mens 62% hadde kontrollert blodtrykket ved klubbens årlige helsesjekk.

 

Resten hadde ingen oppfølging.

 

Som forventet hadde flere av spillerne, 11 (42%), «white coat hypertension», det vil si høyt blodtrykk på kontoret og lavt resten av dagen.

 

 

9 av 26 spillere med maskert hypertensjon

Men det overraskende funnet, som nå blir presentert i British Journal of Sports Medicine, var at 9 (35%) av spillerne med lavt blodtrykk på kontoret, hadde høyt blodtrykk (≥135/85 mm Hg) resten av dagen. Dette kalles maskert hypertensjon og har blitt kjent som en egen risikofaktor for hjerte-og karsykdom de siste årene.

 

Hilde Moseby Berge, som er førsteforfatter av studien, er også spesialist i allmennmedisin, og har derfor lang erfaring i å måle blodtrykk.

 

- Men jeg har aldri før gjort 24-timers blodtrykksregistrering av personer med normalt kontortrykk. Først trodde jeg det var noe galt med målemetoden siden også gjennomsnittlig blodtrykk var høyt i begge grupper, og 75% av spillerne hadde høyt blodtrykk (≥120/75 mm Hg) også om natten.

 

- Etter en ekstra kontroll av blodtrykksapparatene må vi stole på at disse funnene er representative for profesjonelle fotballspillere i Norge, forsikrer Moseby Berge.

 

Årsaker ukjent

- Ut fra vår studie kan vi dessverre ikke trekke noen sikre konklusjoner om hva som er årsaken til det høye blodtrykket, om det kanskje skyldes at fotballspillerne er ekstra «gira» på grunn av mye trening, kamp om spilletid, eller for lite tid til restitusjon?

 

Vi vet ikke om maskert hypertensjon er en risikofaktor for hjerte-og karsykdom hos profesjonelle fotballspillere som ellers er unge, slanke og fysisk aktive. Andre mekanismer som årsak til høyt blodtrykk kan virke inn for denne gruppen. Om utøvere i andre idretter har samme forekomst av maskert hypertensjon er usikkert, men vi ønsker å finne svar på det spørsmålet i en ny stor studie der vi planlegger å følge utøverne over tid.

 

Anbefalinger

Vi anbefaler nytt kontortrykk etter påvist høyt blodtrykk hos profesjonelle fotballspillere, supplert med 24-timers ambulatorisk blodtrykksmåling ved tegn til stort hjerte på EKG, og flere andre risikofaktorer for høyt blodtrykk.

 

 

Hjertescreeningen ble initiert av landslagslege i fotball, Thor Einar Andersen, i samarbeid med hjertespesialistene Kjetil Steine og Erik Ekker Solberg.

 

Last ned artikkelen fra British Journal of Sports Medicine.