Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Oppvarmingsprogram forebygger kne- og ankelskader

Oppvarmingsprogram forebygger kne- og ankelskader

Introduksjon

En ny norsk undersøkelse publisert i British Medical Journal viser at et strukturert oppvarmingsprogram kan halvere antall kne- og ankelskader hos idrettsaktiv ungdom. Undersøkelsen er den første randomiserte kontrollerte studien, som er utført blant ungdom og med et tilstrekkelig antall deltakere, som viser at akutte kne- eller ankelskader kan reduseres med 50 %, og at alvorlige skader kan reduseres ytterligere. Forebyggende trening bør derfor inkluderes som en naturlig del av trening hos yngre utøvere.

 

Tidligere skandinaviske studier har vist at idrettsskader utgjør 10-19 % av alle akutte skader som registreres ved akuttmottak, og at de mest vanlig er kne- og ankelskader. De fleste skadene skjer i fotball, håndball, basketball, ulike skidisipliner og gymnastikk. Innen disse idrettene er alvorlige kneskader, som fremre korsbåndskader, er et økende problem. Høyest forekomst finner man blant ungdom som deltar i ballidretter med finter og landinger, som håndball, fotball, volleyball og basketball. I disse idrettene har kvinner 3-5 økt risiko for å pådra seg slike skader sammenlignet med menn.

 

Noen undersøkelser tyder på at idrettsskader blant ungdom kan forebygges, men de fleste publiserte undersøkelsene fram til i dag er generelt for små (få deltakere/skader) og har utallige metodiske svakheter til sikkert å kunne påvise en forebyggende effekt for de mest vanlige skadene som kne- og ankelskader. På bakgrunn av dette samt den høye forekomsten av skader i juniorhåndball, og da spesielt kne- og ankelskader, har Senter for idrettskadeforskning og Norges Håndballforbund gjennomført prosjektet Bedre håndball -og uten skader!, som har hatt som målsetning å fremme prestasjon og forebygge kne- og ankelskader hos håndballspillere på juniornivå.

 

Prosjektet ble gjennomført sesongen 2002-2003 blant gutte- og jentespillere i 16-17 årsklassene fra kretsene på Østlandet og i Midt-Norge. Et strukturert oppvarmingsprogram ble utviklet i tett samarbeid mellom håndballtrenere, spillere, Norges Håndballforbund og helsepersonell, samt erfaringer fra tidligere forebyggende undersøkelser. Halvparten av deltagerne (61 klubber, 958 spillere) ble bedt om å følge et 15-20 min oppvarmingsprogram med håndballrelevante øvelser med og uten ball, og vekt på teknikk, styrke og balanse som del av oppvarmingen. Instruktører fra Norges Håndballforbund besøkte klubbene en gang ved sesongstart der de gjennomgikk øvelsene, samt at de igjen besøkte klubbene midtveis i sesongen. De andre deltagerne (59 klubber, 879 spillere) trente vanlig håndballtrening. Alle skader som skjedde under trening eller kamp ble registrert av ti fysioterapeuter, som var blindet for hvilken gruppe de skadde spillerne tilhørte.

 

Resultatene viser at akutte kne- eller ankelskader kan reduseres med 50 %, og at alvorlige skader kan reduseres ytterligere gjennom et strukturert oppvarmingsprogram med vekt på teknikk, styrke og balanse. Forebyggende trening bør derfor inkluderes som en naturlig del av trening hos yngre utøvere. Oppvarmingsprogrammet kan overføres og brukes i andre idretter som fotball, basketball, og volleyball, samt på yngre spillere.

 

Fysioterapeut Odd-Egil Olsen ved Senter for idrettsskadeforskning har hatt ansvar for den praktiske gjennomføringen og fagrådgiver Harald Madsen har vært koordinator for Norges Håndballforbunds bidrag, som blant annet har innbefattet utstyr og instruktør til klubbene og økonomisk støtte. Undersøkelsen ble gjennomført av Odd-Egil Olsen sammen med fysioterapeut Grethe Myklebust, professor Ingar Holme, professor Lars Engebretsen og professor Roald Bahr.

 

Les mer om studien, og se oppvarmingsprogrammet her

 

Les publikasjonen her.