Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Nytt prosjekt i Toppserien i fotball

Nytt prosjekt i Toppserien i fotball

Introduksjon

Etter en pilotstudie forrige sesong, deltar alle lagene i Toppserien fra og med denne sesongen i et forskningsprosjekt for å redusere antallet skader i kvinnefotball. Halvparten av lagene er trukket ut til å gjennomføre et 15 minutters oppvarmingsprogram med vekt på øvelser rettet mot riktig løps- og landingsteknikk, balanse, bevegelighet og styrke.

 

Dr. med. Agnar Tegnander ønsker å redusere antallet skader i norsk kvinnefotball.

Programmet er utviklet etter et samarbeid mellom fotballtrenere, leger og fysioterapeuter. Prosjektleder dr.med. Agnar Tegnander ved Senter for Idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole og Kirurgisk avdeling, St. Olavs Hospital i Trondheim, sier at lagene som har fått prøvd ut dette programmet  i forrige sesong, virket svært motiverte for å fortsette med dette da han besøkte lagene under La Manga Cup i Spania for to uker siden. Håndballstudier fra Danmark og korsbåndstudier på kvinnelige fotballspillere på high school-nivå i USA har vist at en kan redusere skadefrekvensen med mellom 70-80% med slike enkle tiltak. Det er imidlertid aldri gjennomført en liknende studie med kvinnelige fotballspillere på elitenivå, og kontrollgruppen vil kunne fortelle oss mer om skadeforekomst og skadepanorama hos kvinnelige utøvere i forhold til menn (jfr. skaderegistreringen i Tippeligaen).

 

 

 

Intervensjonslagene  - lagene som skal kjøre det nye oppvarminsprogrammet - er Arna-Bjørnar, Asker, Larvik, Røa og Team Strømmen. Athene Moss, som trakk laget før denne sesongen, var også egentlig et av intervensjonslagene.

 

 

Tegnander forteller at vi trenger minst to sesonger for å kunne si med sikkerhet om et slikt program gir ønsket effekt, men mener at disse øvelsene uansett vil kunne gi en annen ønskelig virkning - utøvere med bedre ferdigheter.

 

Les mer om prosjektet her.