Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Nye studier i jentefotball

Nye studier i jentefotball

Introduksjon

To nye studier i jentefotball rapporterer at et oppvarmingsprogram myntet på å forebygge skader ikke hadde forventet effekt

Treningsprogrammet ”F-MARC 11”, som er utviklet av det internasjonale fotballforbundet (FIFA), består av 10 øvelser for å styrke muskulaturen i underekstremitetene, stabilisere mage, rygg- og hoftemuskulaturen og forbedre balanse og spenst med fokus på ”kne over tå”. Senter for idrettsskadeforskning, ved stipendiat Kathrin Steffen i spissen, har gjennomført to store studier som har hatt til hensikt å undersøke om programmet kunne forebygge skader samt hvorvidt programmet ga en prestasjonsmessig fremgang.

 

F-MARC 11 og prestasjon
I siste halvdel av 2004-sesongen ble 34 unge kvinnelige fotballspiller (16 til 18 år) fra to toppidrettsgymnas i Oslo invitert til å delta i prosjektet. Spillerne ble tilfeldig trukket til en treningsgruppe (n=18) eller en kontrollgruppe (n=16). Treningsgruppen brukte F-MARC 11 til oppvarming før fotballtrening tre ganger i uken over en periode på 10 uker. Prestasjonstestene før og etter treningsperioden inkluderte styrketester for lår- og hoftemuskulaturen, hurtighet, spensttester, samt fotballtester. Resultatene i avsluttende testing viste imidlertid ingen forbedring i prestasjonsvariabler for treningsgruppen sammenlignet med kontrollgruppen.

 

Steffens medforfattere var Hilde Mikkelsen Bakka, Grethe Myklebust og Roald Bahr.

 

Les artikkelen her.

 

F-MARC 11 og skadeforebygging
Parallelt med den første studien ble det også igangsatt en stor randomisert kontrollert studie for å undersøke om F-MARC 11 kan redusere antall skader. Unge kvinnelige fotballspillere fra 113 lag fra hele Østlandet (2020 spillere, 14-16 år) deltok, og lagene ble tilfeldig trukket til en treningsgruppe (n=58 lag) eller kontrollgruppe (n=51 lag). Treningsgruppen benyttet F-MARC 11 til oppvarming over en åttemåneders periode, mens kontrollgruppen varmet opp med løps- og balløvelser. Alle skader, trenings- og kampaktiviteter, samt treningslagets deltakelse i F-MARC 11-programmet ble registrert. Hver femte spillere pådro seg minst èn skade, noe som svarte til 3.6 nye skader per 1000 spilletimer. Det ble derimot ikke registrert noen forskjell mellom trenings- og kontrollgruppen i antall skader.

 

Forfatterne forklarte den manglende effekten av programmet med det faktum at lagene i liten grad gjennomførte treningen, ettersom kun 14 av 58 lag gjennomførte mer enn 20 treningsøkter.

 

Medforfattere i denne studien var Grethe Myklebust, Odd-Egil Olsen, Ingar Holme og Roald Bahr.

 

Les artikkelen her.

 

Konsekvenser av disse studiene
Erfaringen fra disse prosjektene har ført til en videreutvikling av F-MARC 11-programmet som nå er blitt testet i 2007-sesongen i samme populasjon. Justeringer er også blitt gjort i forhold til undervisningsmateriell. Foreløpige analyser av skaderegistreringen viser meget lovende resultater. Disse vil bli presentert på den andre verdenskongressen i skadeforebygging i Tromsø, 26. – 28. juni.

 

Les mer om kongressen her.