Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Nye publikasjoner fra Tippeligaens hodeskadeprosjekt

Nye publikasjoner fra Tippeligaens hodeskadeprosjekt

Introduksjon

Til augustnummeret av British Journal of Sports Medicine hadde FIFA et eget supplement om temaet hodeskader i fotball, der Senter for idrettskadeforskning ved stipendiat Truls-Martin Straume Næsheim var representert med to artikler basert på studier fra Tippeligaen. Der ble det bl.a. konstatert at det ikke er noen grunn til å anta at den nevropsykologiske prestasjonsevne svekkes som følge av heading eller tidligere hjernerystelser.

 

Hodeskadeprosjektet har involvert svært mange personer i de ulike klubbenes medisinske støtteapparat i tillegg til frivillige blodprøvetakere fra de lokale sykehusene. Det er derfor er det svært gledelig å se resultatene publisert i anerkjente tidsskrifter.Begge artiklene er basert på undersøkelsene som ble gjort på La Manga i 2004. Den første, "Reproducibility of Computer-Based Neuropsychological Testing among Norwegian Elite Football Players" omhandler reproduserbarheten av datatesten som blir benyttet (CogSport"). I hovedsak viser det seg at testen er reproduserbar og målingene av reaksjonstid er den beste parameteren for evaluering av endringer som følge av en hjernerystelse.

  

I artikkel nummer to,  "Effects of Heading Exposure and Previous Concussions on Neuropsychological Performance among Norwegian Elite Footballers", ble CogSport" benyttet til å studere nevropsykologiske følger av heading og hjernerystelser. Det ble, i motsetting til tidligere studier, f.eks. Matser et al, Tysvær og Witol & Webbe , ikke funnet tegn på nedsatt nevropsykologisk prestasjonsevne som følge av heading eller tidligere hjernerystelser. Dette på tross av at det ble benyttet databaserte nevropsykologiske tester, som ansees å være et mer sensitivt instrument enn papir og blyant-testene som har vært benyttet tidligere. Fotballspillerne presterte vel så godt, og til tider bedre enn normalbefolkningsmaterialet i testdatabasen!

 

Det bør imidlertid påpekes at alle data vedrørende heading og hjernerystelser er egenrapporterte.Selv om det var en relativt god overensstemmelse mellom de egenrapporterte og det antall headinger per kamp som ble observert på video, er dette et usikkerhetsmoment.Særlig er egenrapportering av antall hjernerystelser utsatt for mange fallgruver med hensyn til ulike definisjoner, alvorlighetsgrad etc.

 

Det er nettopp på bakgrunn av disse svakhetene vi gjennomfører den prospektive delen av studien hvor de rekrutterte blodprøvetakere og klubbenes medisinske støtteapparat er til uvurderlig hjelp ved å undersøke den skadede spilleren i akuttfasen. På denne måten får vi helt unik informasjon om effekten av disse traumene og kan med større sikkerhet fastslå følgene av hodetraumer i fotball.

 

 

Mer informasjon om prosjektene finner du her