Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny studie - Fysisk form, skader og prestasjon blant fotballspillere

Ny studie - Fysisk form, skader og prestasjon blant fotballspillere

Introduksjon

I følge en ny undersøkelse fra Senter for idrettsskadeforskning som ble publisert i februarnummeret av Medicine & Science in Sports & Exercise, hadde fotballag med bedre spenst og beinstyrke en større sjanse for et godt resultat i serien, mens der ikke var noen sammenheng mellom maskimalt oksygenopptak (utholdenhet) og lagets prestasjon gjennom serien. Den samme trenden ble også funnet for maksimal beinstyrke. Det var også en trend for at lag med et høyt antall skadedager gjorde det dårligere på serietabellen.

 

 

Fotballag med god spenst og beinstyrke hadde større sjanse for et godt resultat i serien, mens lag med et høyt antall skadedager gjorde det dårligere på serietabellen.

I samarbeid med Fysiologifakultet ved Universitet på Island, gjennomførte Senter for idrettsskadeforskning en studie for å undersøke sammenhengen mellom fysisk form og prestasjon i fotball, og teste mulige forskjeller i fysisk form mellom ulike spillerfunksjoner. Deltakerne var 306 mannlige fotballspillere fra 17 lag i de to øverste divisjonene på Island. Før fotballsesongen 1999 begynte, ble spillerne testet med hensyn til maksimalt O2-opptak, fettprosent, maksimal beinstyrke, maksimal hopphøyde og bevegelighet. Gjennom sesongen ble skader og spillernes deltakelse i trening og kamp registrert. Gjennomsnittlig fysisk form blant spillerne på hvert lag ble sammenliknet med lagenes prestasjon gjennom sesongen, dvs. tabellplasseringen til slutt. Fysisk form ble også sammenliknet mellom spillere i ulike spillerfunksjoner.

 

En korrelasjon ble funnet mellom god spenst og lagenes prestasjon; den samme trenden ble også funnet for maksimal beinstyrke. Ovverraskende nok var der ingen forskjell i utholdenhetsprestasjon målt som maksimalt O2-opptak mellom lagene som gjorde det bra og lag som gjorde det dårligere. Det var også en trend for dårligere prestasjon blant de lagene som hadde flere dager fravær p.g.a. skader gjennom sesongen. Sammenliknet med utespillere var keepere høyere og tyngre, hadde større bevegelighet i ekstensjon i hofteledd og knefleksjon, samt større maksimal beinstyrke og lavere maksimalt O2-opptak. Liten forskjell ble funnet i fysisk form mellom angrepsspillere, midtbanespillere og forsvarsspillere.

 

Resultatene viser at hopphøyde og maksimal beinstyrke er viktige faktorer i forhold til lagenes prestasjon, noe som dokumenterer at spenst og hurtighet er vesentlige kvaliteter for fotballspillere. Siden der er en korrelasjon mellom høyt antall skadedager og lavere prestasjon gjennom sesongen, er det viktig at skadeforebyggende tiltak prioriteres.

 

Denne studien er utført av fysioterapeut og doktorgradsstudent Árni Árnason i samarbeid med professor Stefán B Sigurðsson, Árni Guðmundsson, professor Lars Engebretsen, professor Ingar Holme og professor Roald Bahr.

 

Les artikkelen her.