Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny oversiktsartikkel om eksentrisk trening som behandling for hopperkne

Ny oversiktsartikkel om eksentrisk trening som behandling for hopperkne

Introduksjon

I en nylig publisert artikkel i British Journal of Sports Medicine har stipendiat Håvard Visnes og professor Roald Bahr gjennomgått all tilgjengelig forskning om eksentrisk trening som behandling for hopperkne (patellar tendinopati).  Artikkelen beskriver utviklingen av slike øvelsesprogram, og indikerer at slik trening kan gi god effekt.

Et Medline-søk ble gjennomført 1. sept 2006 for å finne prospektive og randomiserte kliniske undersøkelser med fokus på den kliniske effekten av eksentrisk trening, det vil si styrketrening hvor det legges vekt på bevegelsen nedover. Syv artikler med til sammen 162 pasienter ble inkludert. Resultatene var jevnt over positive, men kvaliteten på studiene varierte. Programmene varierte, men utviklingen har gått i retning av hjemmebaserte treningsprogram over 12 uker med trening to ganger daglig med 3 serier à 15 repetisjoner. Likevel var der flere viktige forskjeller i selve utførelsen av øvelsen, som f. eks ”drop squat” (hurtig nedsenking) eller langsom eksentrisk trening, øvelsen utført på skråbrett eller på flatt gulv, trening med eller uten ubehag/smerte, trene bare i eksentrisk fase eller i begge faser, øke belastningen med å legge til økende vektbelastning eller øke hastigheten på bevegelsen.

 
Artikkelforfatterne konkluderer med at eksentrisk trening har en positiv effekt, men at det er vanskelig å plukke ut hvilke komponenter som er den viktigste i et slikt program. Til tross for disse begrensingene indikerer funnene at treningsprogrammet bør gjennomføres på et skråbrett, utført med en viss grad av ubehag/smerte og at pasienten bør tas ut av annen idrettsaktivitet i den perioden treningen pågår.

 

Les artikkelen her.