Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny IOC rapport om Platelet-Rich Plasma (PRP) i idrettsmedisin

Ny IOC rapport om Platelet-Rich Plasma (PRP) i idrettsmedisin

Introduksjon

”PRP” er et spennende, nytt prinsipp i behandlingen av idrettsskader. En ny IOC-rapport tar for seg litteraturen og anbefaler forsiktighet på grunn av manglende kliniske, robuste studier og lite systematisk kontroll av mulige bivirkninger.

 

Regelmessig dukker det opp kjente idrettsutøvere som har blitt behandlet for muskel- og seneskader med vekstfaktorer som er blitt produsert fra utøvers blodplater (platelet-rich plasma, PRP).

 

Bruk av PRP i behandlingen av idrettsskader har ført til et utstrakt bruk støttet av en til dels aggressiv kommersiell promotering fra industrien. Effekten hos idrettsutøvere av behandlingsmetoden med egenblod, men også mulige negative konsekvenser som følge av bruken, er derimot ikke tilstrekkelig dokumentert.

 

Med utgangspunkt i å ivareta den utøvers helse og sikre ”gode” behandlingstiltak, inviterte Den internasjonale olympiske komité (IOC) 20 velrenomerte forskere fra ulike land til et 2,5 dagers seminar i Lausanne for å diskutere dagens kunnskap om bruken av PRP i idrettsmedisin.

 

Seminaret ble ledet av professor Lars Engebretsen, Head of Research & Science i IOC og co-leder for Senter for idrettsskadeforskning. Studier fra både basal og klinisk forskning ble drøftet av forskerne, som representerte en rekke av verdens fremste forskere innen biomolekylærforskning og idrettsmedisin.

 

Etter 2,5 dager med intensive diskusjoner og gjennomgang av litteraturen, måtte forskerne fastslå at dagens kunnskap ikke er god nok for å anbefale en utstrakt klinisk bruk av PRP. Det er behov mer basalforskning på virkningsmekanismer innenfor muskel, sene, brusk og bein, men spesielt på langtidseffekter og negative/ugunstige effekter, av PRP. 

 

Lars Engebretsen og Kathrin Steffen deltok fra Norge, begge i regi av IOC og Senter for idrettsskadeforskning.

 

 

Les den avsluttende rapporten.