Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny internettbasert database for klinisk undersøkelse av bevegelsesapparatet

Ny internettbasert database for klinisk undersøkelse av bevegelsesapparatet

Introduksjon

En samling av webleksjoner i klinisk undersøkelse av bevegelsesapparatet, der blant andre professor Lars Engebretsen ved senter for idrettsskadeforskning har bidratt, er publisert på hjemmesidene til det medisinske fakultetet i Oslo.

 

Webleksjonene finner du her:

   

I løpet av februar kommer en utvidet versjon hvor også klinikken er tatt med. Websiden egner seg for leger, fysioterapeuter, etc under utdanning samt ferske leger og fysioterapeuter. Også NIH studenter vil ha god nytte av dette.

 

Det medisinske fakultet ved UiO har utarbeidet en serie på totalt 8 leksjoner om klinisk undersøkelse av bevegelsesapparatet. Siden bygger på innholdet i 4. semester på medisinstudiet ved UiO, men er også egnet for repetisjon i 11./12. semester og som et oppslagsverk for turnusleger.

 

Samlingen utgjøres av interaktivt navigerbare webleksjoner med et rikt innhold av instruerende og forklarende tekst, bilder og filmer. Hensikten er å lette innlæringen av den kliniske undersøkelsen ved å kombinere tekst, lyd og bilde. Sidene er ment å inneholde nok informasjon til å utføre en dekkende leddundersøkelse på 1.linjenivå. Flere og mer avanserte tester vil kunne forekomme på spesialistnivå. Det viktigste er at hver enkelt blir god på et knippe dekkende undersøkelser og klarer å se dette i lys av en grundig anamnese.

 

For å kunne benytte webleksjonene trenger du ikke annet enn en helt vanlig nettleser. For fullt utbytte av leksjonene trenger du også utstyr for å spille av lyd (f.eks. høyttalere) og støtte for avspilling av video:

 

Noen av webleksjonene inneholder instruerende videoklipp. For å kunne spille av disse, trenger du QuickTime installert. Quicktime 6.02 eller senere anbefales. Er ikke QuickTime allerede installert, kan du laste ned en klient for MacOS og Windows fra Apples QuickTime-sider. Etter installasjonen bør du sjekke at klienten virker på feilrettingssidene for QuickTime.

 

Sidene er utarbeidet av medisinstudentene Jill Gunnel E. Bruaset, Trine-Lise Kristoffersen, Ida Kristin Haugen og Trine Lise Svinnigen Strand. Veiledere har vært Lars Engebretsen, Niels Gunnar Juel og Eric Rinvik. Teknisk IT-ansvarlig for sidene er Geir Amdal ved UiO. Christian Nissen ved fototjenesten på Rikshospitalet har stått for filmingen.