Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny hopperknestudie startet på Toppvolley Norge

Ny hopperknestudie startet på Toppvolley Norge

Introduksjon

En ny studie for å kartlegge risikofaktorer og mekanismer for utviklingen av hopperkne (patellar tendinopati) er startet ved Toppvolley Norge på Sand i Rogaland. Hensikten er å finne ut hva som karakteriserer utøvere som utvikler hopperkne og deres treningsvaner.

I desember 2006 var Roald Bahr og Håvard Visnes (prosjektleder) på Sand i Rogaland og offisielt startet Senter for idrettskadeforskning sin nye hopperknestudie. Studien ”Risikofaktorer og mekanismer for utviklingen av hopperkne (patellar tendinopati)” vil foregå på Sauda videregåande skule avd Sand (Toppvolley Norge). Toppvolley Norge er et toppidrettsgymnas med elever fra hele landet som i tillegg til vanlig skole trener 15-20 timer volleyball i uken. Skolen er startet som et samarbeid mellom lokale krefter og Norges Volleyballforbund, og den har i dag 71 elever.


Oppstarten av studien har gått bra og Senter for idrettsskadeforskning har blitt møtt med stor velvilje blant utøverne og samarbeider godt med skolens ledelse, trenere, lege og fysioterapeuter.


Hopperkne (jumper’s knee) et stort problem for mange volleyballspillere, og man vet alt for lite om hva som kjennetegner dem som utvikler problemer eller dem som ikke gjør det. Hovedtanken bak denne studien er å identifisere risikofaktorer slik at man i fremtiden bedre kan forutse hvem som vil få problemer, og helst dermed også kunne forebygge skade. Studien har en planlagt varighet på 3,5 år.

 

 

Les mer om studien her.