Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Messner-prisen 2004 ny skandinavisk forskningspris

Messner-prisen 2004 ny skandinavisk forskningspris

Introduksjon

Fysioterapeutene Odd-Egil Olsen og Grethe Myklebust fra Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole ble tildelt Messner-prisen 2004 under årets Skandinaviske Idrettsmedisinske Kongress i Stockholm for beste forskningsarbeid publisert gjennom 2003 i tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

 

 

Fysioterapeut Odd-Egil Olsen mottar Messner-prisen fra professor Karola Messner

Messner-prisen 2004 ble delt ut for undersøkelsen Relationship between floor type and risk of ACL injury in team handball gjennomført av fysioterapeut og doktorgradsstipendiat  Odd-Egil Olsen og fysioterapeut og post-doc Grethe Myklebust fra Senter for idrettsskadeforskning i samarbeid med professor Roald Bahr, professor Lars Engebretsen og professor Ingar Holme. Artikkelen ble publisert i Scand J Med Sci Sports 2003: 13: 299-304.

 

 

 

Juryen som besto av redaktørene i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports og  professor Karola Messner og professor Jan Gillquist gav følgende begrunnelse for tildelingen:

 

·       Undersøkelsen omhandler et viktig problem innen håndball, sannsynligvis også overførbart til andre ballidretter. Den peker også på forskjeller mellom kvinner og menn.

 

·       Undersøkelsen er stor nok til å påpeke interessante funn.

 

·       Presentasjonen av undersøkelsen er av meget høy kvalitet.

 

·       Artikkelen er et godt eksempel på en godt planlagt og gjennomført observasjonell undersøkelse med en bred og eksemplarisk diskusjon.

 

·       Artikkelen kan brukes som modell for undervisning i forskningsmetodikk.

 

Undersøkelsen fant at forekomsten av fremre korsbåndskader er høyere på dekker med høy friksjon enn på dekker med lav friksjon. Undersøkelsene er gjennomført blant mannlige og kvinnelige håndballspillere i Norge i periodene 1989-91, 1993-96 og 1998-2000 og den viser at forekomsten av fremre korsbåndskader blant kvinner var 2-3 ganger høyere på kunstdekker enn på parkettdekker, mens ingen slik sammenheng ble funnet for menn.

 

For å forebygge fremre korsbåndskader i håndball og andre ballidretter tyder tilgjengelige data på at friksjonen mellom sko og underlag bør være så lav som mulig. Derfor er det viktig å velge sko som er tilpasset underlaget med en lavest mulig friksjon, men som også gir spillerne en optimal bevegelse. Informasjon om friksjon, renhold, redusert bruk av klister etc. og bruk av forskjellige typer sko - ett par til dekker med lav friksjon og ett til dekker med høy friksjon - bør gis til utøvere og trenere.

 

 

Les artikkelen her.