Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Menneskets kne grundig kartlagt for første gang!

Menneskets kne grundig kartlagt for første gang!

Introduksjon

Skader av innsiden av kneet er blant de aller vanligste idrettsskadene. For å kunne optimalisere operasjoner og behandling av disse skadene kreves detaljert kunnskap om anatomien, som så til nå har manglet. Denne studien viser flere funn som strider mot tradisjonell anatomikunnskap.

Denne studien beskriver kvalitativ og kvantitativ (dvs både relasjoner mellom strukturer, men også eksakte avstander mellom disse) anatomi av kneets medialside, dvs innsiden av kneet. Resultatene viser bl.a. et hittil ubeskrevet benete utspring på medialsiden av lårbenet. Dersom denne informasjonen ikke er kjent kan denne lett oppfattes som et annet utspring, og en operasjon kan følgelig orienteres feil. I tillegg viste studien at den store lyskemuskelen (musculus adductor magnus) og det største leddbåndet på innsiden av kneet (overfladiske MCL) festes noe baktil og over henholdsvis adduktortuberkelen og mediale epikondyl (de to andre benete utspringene på kneets medialside). Oppfatningen tidligere er at disse strukturene festes direkte på de benete utspringene. Dette er viktig kunnskap for å bedre behandlingen av de vanligste kneskadene, ettersom nåværende rekonstruksjonsteknikker ikke er tilfredsstillende og fører ofte til sekvele.

 


Denne studien ble utført i Minneapolis og er et samarbeid mellom ortopedisk senter ved Ullevål Universitetssykehus, Senter for idrettsskadeforskning og ortopedisk senter ved University of Minnesota.

 

Les artikkelen her