Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Mekanismer for fremre korsbåndskader i basketball

Mekanismer for fremre korsbåndskader i basketball

Introduksjon

En studie utført ved Senter for idrettsskadeforskning viste at valguskollaps er svært vanlig ved ikke-kontakt fremre korsbåndskader. Dette er nok en indikasjon på at valgusbelastning sannsynligvis har stor betydning for fremre korsbåndskader - i særdeleshet for kvinner!

Denne studien viste også et annet interessant funn - nemlig at kne- og hoftefleksjonen i gjennomsnitt var større hos kvinner enn menn, både ved første kontakt med underlaget og ved det antatte skadeøyeblikket. I tillegg tydet funnene fra denne studien på at motstanderens bevegelse, enten ved direkte kontakt rett før skaden eller ved sine bevegelser kan ha påvirket landingen/finten til den skadde spilleren. Dette styrker dermed den gjeldende oppfatningen om at forebyggende programmer bør fokusere på å unngå valgus i øvelser som inkluderer ulike forstyrrende faktorer og utfordringer for balansen.

 

Denne studien var en del av doktorarbeidet til Tron Krosshaug. Medforfattere var Atsuo Nakamae, Barry Boden, Lars Engebretsen, Gerald Smith, James R. Slauterbeck, Tim Hewett og Roald Bahr.

 

Les artikkelen her

 

Les leder i Am J Sp Med her!