Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Lagene i SPILLEKLAR!-prosjektet klar for høstsesongen

Lagene i SPILLEKLAR!-prosjektet klar for høstsesongen

Introduksjon

Trenerne for 120 jentelag har siden februar sendt inn ukentlige trenings- og kampskjemaer, hvor de har registrert oppmøte og skader på alle spillerne. Etter en velfortjent fotballferie fortsetter prosjektet når siste halvdel av sesongen starter i august.

Over 120 lag i J15/J16-klassene fra Agder i sør til Nord-Trøndelag i nord meldte seg tidlig i vinter på SPILLEKLAR!-prosjektet i 2007. SPILLEKLAR! er et 20-minutters oppvarmingsprogram som er utviklet av en ekspertgruppe satt sammen av FIFA, og som retter seg mot å bedre prestasjonen og å hindre de mest vanlige skadetypene i fotball: båndskader i knær og ankler, og skader i lår- og lyskemuskulatur.

 

Etter påmelding ble lagene tilfeldig inndelt i to grupper: en forsøksgruppe som gjennom hele sesongen bruker oppvarmingsprogrammet SPILLEKLAR!, og en kontrollgruppe som varmer opp og trener som normalt. Lagene i intervensjonsgruppen ble ved prosjektstart invitert til regionale opplæringskurs, hvor de ble introdusert for SPILLEKLAR!-programmet, som består av en rekke løps-, styrke-, spenst- og balanseøvelser. Gjennom grundig instruksjon lærte deltagerne å fokusere på bevissthet rundt og kontroll over kneleddets posisjon, landingsteknikker, finter og satsbevegelser – faktorer som er viktige i forebyggingen av ankel- og kneskader.

 

Alle lagene i prosjektet følges opp av Senter for idrettsskadeforskning gjennom hele sesongen. Etter hver uke sender trenerne inn et trenings- og kampskjema, hvor de rapporterer oppmøtet og skadene til alle spillerne på laget. Samtidig blir hver jente som er så uheldig å skade seg kontaktet per telefon av medarbeidere ved Senter for idrettskadeforskning, for å registrere detaljer ved skaden basert på et standardisert spørreskjema for skader.

 

Prosjektet er igangsatt med støtte fra FIFA, og vil med hjelp av engasjerte og flittige trenere og spillere fortsette ut fotballsesongen som avsluttes i oktober 2007.

 

Les mer om prosjektet her.