Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Kirurgi kan ha positiv effekt på skadet leddbrusk

Kirurgi kan ha positiv effekt på skadet leddbrusk

Introduksjon

Kirurgisk reparasjon av leddbruskdefekt med gjennomboring av den underliggende benplaten øker mengden reparasjonsvev fra 30 til 50 %, men medfører sekundær fortykkelse av benplaten som kan være uheldig for langtidsresultatet.

Denne type kirurgisk leddbruskbehandling blir ofte brukt i ortopedisk kirurgi og har som den aktuelle eksperimentelle studien viser positiv effekt på graden av tilheling. Studien som ble publisert i det anerkjente tiskriftet Journal of Orthopaedic Research i mai, viser at kirurgisk behandling med gjennomboring av benplaten under brusken øker fylling av bruskdefekten fra 30 til 50 %, men gir forandringer i nærliggende brusk og fortykkelse av benplaten som gir grunn til bekymring for langtidsresultatet ved denne type behandling.

 

Behov for nye og bedre behandlingsmetoder

Tidligere studier har vist at slike metoder for å reparere leddbruskskader, er likeverdige med bruk av bruskcelletransplantasjon. Denne studien understreker behovet for nye og bedre behandlingsmetoder for denne type skader som forkommer i opptil 10 % av alle pasienter som kommer til kneartroskopi. Ved Universitetet i Oslo arbeides det aktivt for å finne slike metoder som kan gjenopprette en langvarig funksjonell leddbrusk.

 

Studien er gjort i et samarbeid mellom Senter for idrettsskadeforskning Norges Idrettshøyskole, Universitetet i Oslo, Rikshospitalet Radiumhospitalet HF, Akershus Universitetssykehus, Martina Hansen Hospital og Ullevål Universitetssykehus.

 

Asbjørn Årøen har ledet studien og Professor Lars Engebretsen (NIH og UUS) og Professor Finn P Reinholt (UiO, RRHF) har vært veiledere.

 

Les mer her.