Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ingen effekt av video-basert intervensjonsprogram på skadeinsidensen i fotball

Ingen effekt av video-basert intervensjonsprogram på skadeinsidensen i fotball

Introduksjon

Tidligere studier viser at skaderisikoen i fotball er høy. Resultater fra et prosjekt utført på islandske fotballspillere viste at økt kunnskap blant fotballspillere om skaderisiko og skademekanismer gjennom et video-basert intervensjonsprogram ikke hadde noen effekt på skadeinsidensen.

 

 

 

Fysioterapeut og doktorgrads-stipendiat Arni Arnason fant ingen effekt av et nytt video-basert intervensjonsprogram

Formålet med denne undersøkelsen var å teste effekten av et video-basert intervensjons program på insidensen av skader i fotball.

 

15 av 20 lag i de to øverste divisjonene i islandsk herrefotball deltok i studien. Syv lag ble blokkrandomisert til en intervensjonsgruppe, mens 8 lag deltok i kontrollgruppen. Før 2000-sesongen startet, ble lagene i intervensjonsgruppen instruert i et program bestående av en 15 min presentasjon med informasjon om skaderisikoen i fotball, samt de vanligste skadetypene og skademekanismene. Deretter jobbet spillerne sammen i grupper på to og to, hvor de analyserte videoopptak av 12 typiske hendelser med høy skaderisiko, for å beskrive skadeårsak og hvordan disse hendelsene kunne unngås. Hendelsene ble valgt for å representere de tre vanligste skademekanismene fra foregående sesong, hvor de til sammen utgjorde 57% av alle skadesitasjoner. Lagene i kontrollgruppen ble ikke besøkt og fikk heller ikke opplysninger om skaderisiko eller skademekanismer. Skader og eksponering i trening og kamp ble registrert i begge gruppene gjennom 2000-sesongen.

 

Resultatene viste ingen forskjell i skadeinsidens mellom intervensjons- og kontrollgruppen. Der var heller ingen forskjell i skadetype eller -lokalisasjon mellom disse to gruppene. Ingen forskjell ble funnet i skadeinsidens mellom 1999- og 2000-sesongen blant de lagene som deltok begge år og tilhørte intervensjons eller kontrollgruppen.

 

Tidligere intervensjonsstudier i fotball er basert på trening eller beskyttelsesutstyr og inkluderer vanligvis element om økt bevissthet og kunnskap om skader. Det har inntil nå ikke funnes studier som ser på disse faktorene separate. Resultatene av denne studien viser ingen effekt av økt bevissthet og kunnskap om skademekanismer i fotball. Dette indikerer at effekten av intervensjons programmer i tidligere studier er hovedsakelig basert på effekt av trening eller beskyttelsesutstyr, men i mindre grad av økt bevissthet og kunnskap om skader og skademekanismer.

 

Les abstract fra Idrettsmedisinsk Høstkongress, Stavanger 2003 her.