Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ingen effekt av eksentrisk styrketrening på hopperkne hos volleyballspillere i konkurransesesongen

Ingen effekt av eksentrisk styrketrening på hopperkne hos volleyballspillere i konkurransesesongen

Introduksjon

En studie utført ved Senter for idrettskadeforskning, publisert i Clinical Journal of Sports Medicine i juli 2005, viser at det ikke lar seg kombinere å behandle hopperkne med eksentrisk styrketrening samtidig som spillerne trente og konkurrerte for fullt.

 

Hopperkne (patellar tendinopati, jumpers knee) er et stort problem for mange idrettsutøvere, spesielt i idretter som krever mye spenst- og hurtighetstrening. Effekten av kirurgi er usikker, og konservative behandlingsprotokoller er ikke blitt skikkelig dokumentert.Formålet med denne studien var derfor å undersøke effekten av et nyutviklet eksentrisk treningsprogram hos volleyballspillere med hopperkne som samtidig  trener og konkurrerer på høyt nivå.

 

Studien var designet som en randomisert kontrollert undersøkelse med en 12 ukers intervensjonsperiode (1. januar 1. april, dvs. siste halvdel av konkurransesesongen) og 6 ukers oppfølging (1. april 15.mai). 29 forsøkspersoner ble rekruttert blant norske volleyballspillere på elite- og 1. divisjonsnivå. Utøverne i treningsgruppen (n=13) fulgte et program med egentrening som innebar knebøy på et 25 graders skråbrett med vekt på den eksentriske delen av bevegelsen (to daglige økter a 3x15 repetisjoner), mens kontrollgruppen (n=16) trente som normalt uten spesiell vektlegging av eksentrisk trening. Alle forsøkspersonene førte også treningsdagbok for å dokumentere gjennomført eksentrisk trening og annen trenings- og kampdeltakelse.

 

Treningsgruppen gjennomførte 8,2±4,6 (SD) ukentlige økter med eksentrisk trening i løpet av intervensjonsperioden, dvs. 59 % av det foreskrevne antallet, og det var ingen forskjell mellom gruppene når det gjelder kampaktivitet, volleyballtrening eller annen trening i intervensjonsperioden. Det ble imidlertid ikke funnet noen endring i symptomer etter endt intervensjonsperiode hverken for for treningsgruppen eller kontrollgruppen. Det ser derfor ut som om det er nødvendig å ta spillerne ut av normal trening og konkurranseaktivitet dersom et slikt eksentrisk treningsprogram skal være til hjelp. Effekten av et slikt behandlingsregime vil imidlertid måtte undersøkes i et nytt studie.

 

 

Les artikkelen her.