Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Hvorfor skader kvinnelige elitefotballspillere seg?

Hvorfor skader kvinnelige elitefotballspillere seg?

Introduksjon

En ny studie gjennomført ved Senter for idrettsskadeforskning har funnet at en høyere BMI var assosiert med nye skader i underekstremitetene. I tillegg viste det seg at spillere med en tidligere korsbåndskade hadde en betydelig høyere risiko for en ny kneskade på samme side.

 

Skadeforekomsten blant kvinnelige fotballspillere er høy, men foreløpig har dokumentasjonen om risikofaktorer vært begrenset.

 

Dette prosjektet, ledet av fysioterapeut og doktorgradsstipendiat Agnethe Nilstad sammen med kolleger fra Senter for idrettsskadeforskning, er en av de største av sitt slag på feltet.

 

 

Omfattende screeningtester og skaderegistrering på SMS

Før sesongstart 2009 deltok omlag 200 kvinnelige fotballspillere i den norske Toppserien på screeningtester ved Norges idrettshøgskole for å kartlegge potensielle risikofaktorer for korsbåndskader (link til hovedprosjektet).

 

Disse testene omfattet bevegelsesanalyse av et 2-bens fallhopp, styrke og stabilitetstester for underekstremitetene, samt målinger av ulike anatomiske faktorer (se et oversiktsbilde lengre nede).

 

 

I etterkant av testingen ble spillerne invitert til å delta i en skaderegistrering gjennom fotballsesongen.

 

 

Ved hjelp av SMS registrerte da spillerne både antall timer i trening og kamp, og eventuelle skader som oppsto med ukentlige rapporter hele sesongen.

 

Høyere BMI assosiert med underekstremitetsskader

Totalt 173 spillere hadde komplette resultater fra både screeningen og skaderegistreringen, og det ble registrert 171 underekstremitetsskader blant 107 spillere. Spillerne som pådro seg en skade i løpet av sesongen var både tyngre og hadde høyere BMI enn spillerne som ikke skadet seg (BMI på 23 versus 22).

 

Det er imidlertid viktig å påpeke at den kliniske forskjellen er begrenset, og vi må tolke funnene deretter.

 

 

Kilde: Fotballmagasinet, Thomas Karlsen

 

 

En høyere BMI viste seg også å være assosiert med nye lårskader, mens lavere knevalgus i landingen etter et fallhopp så ut til å gi en høyere sannsynlighet for nye ankelskader.

En tidligere kneskade økte sannsynligheten for en ny skade i legg/fot i løpet av sesongen.

 

I tillegg hadde spillere med en tidligere korsbåndskade en 9 ganger høyere risiko for å pådra seg en ny kneskade i samme bein.

 

Funnene understreker dermed hvor viktig skadeforebyggende trening er samt tilstrekkelig rehabilitering etter en eventuell skade.

 

Bedre spillere – høyere risiko?

Flere av funnene indikerte noe overraskende at spillere som presterte godt på både styrke- og stabilitetstester hadde en økt sannsynlighet for skade. En potensiell forklaring er at dette er gode spillere som i større grad er involvert i spillet og derfor også utsettes for potensielle risikosituasjoner som kan føre til skade.

 

 

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet American Journal of Sports Medicine (last ned pdf)

 

Last ned tabeller som ikke ble publisert i selve artikkelen (pdf)

 

 

Omfattende testbatteri