Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Hvorfor skader fotballjenter fremre korsbånd?

Hvorfor skader fotballjenter fremre korsbånd?

Introduksjon

Dette er et av spørsmålene Senter for idrettsskadeforskning ønsker å svare på i et nytt stort forskningsprosjekt blant kvinnelige elitespillere. I samarbeid med Norges fotballforbund gjennomføres det derfor nå en omfattende testing av alle lagene i Toppserien for å kartlegge mulige risikofaktorer for korsbåndskader.

Prosjektet er en utvidelse av tilsvarende prosjekt blant kvinnelige elitehåndballspillere som ble startet i 2007, og om lag 240 fotballspillere skal nå undersøkes ved Norges idrettshøgskole.

 

Korsbåndsskader i fotball og håndball er et svært aktuelt tema både i media og i forsknings-sammenheng. Dette skyldes at dette en alvorlig skadetype, og at det er mange som skader seg.

Tall fra Korsbåndsregisteret viser at det i 2007 ble gjennomført 1594 operasjoner hvor fremre korsbånd rekonstrueres.

 

Skaden er spesielt vanlig blant kvinner, som skader korsbåndet 3-7 ganger hyppigere enn menn. Problemet så langt er imidlertid at vi vet for lite om risikofaktorene og mekanismene bak disse skadene.

 

Hensikten med prosjektet er å få økt kunnskap om årsakene til de mange korsbåndsskadene som oppstår blant kvinnelige fotball- og håndballspillere.

 

Vi vil derfor undersøke om forskjellige biomekaniske, nevromuskulære og anatomiske faktorer kan forutsi risikoen for en fremtidig korsbåndskade.

 

Samtlige spillere i Toppserien vil gjennomgå en omfattende testing som inkluderer en tredimensjonal bevegelsesanalyse av fotballspesifikke ferdigheter, muskelstyrke, bevegelighet, balanse, samt anatomiske mål av hofter, knær og ankler.

 

Denne informasjonen er viktig for å kunne si noe om hvem som er spesielt utsatt, hva som kjennetegner disse utøverne,

og derfor kunne utvikle mest mulig effektive treningsmetoder for å forebygge skadene.

 

Doktorgradsstipendiat og fysioteraput Agnethe Nilstad leder sammen med forsker Thor Einar Andersen prosjektgruppen. De øvrige deltakerne er professor Roald Bahr, førsteamanuensis Tron Krosshaug, førsteamanuensis Grethe Myklebust, forsker Kathrin Steffen, samt Eirik Kristianslund fra medisinstudiets forskerlinje. Kristianslund leder sammen med Krosshaug gjennomføringen av prosjektet blant kvinnelige elitehåndballspillere. Testpersonellet består i tillegg av gjesteforskere fra Tyskland, Japan og Sverige, samt flere vitenskapelige assistenter.

 

Mer om fotballprosjektet og testene kan du lese her på Agnethes prosjektside.

 

Les hva Norges fotballforbund skriver om prosjektet.

 

Mer om "korsbåndstesting" kan du se på Ørn-TV (krever Quick Time Player).