Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Høy forekomst av hopperkne i idretter som preges av høye krav til spenst og hurtighet

Høy forekomst av hopperkne i idretter som preges av høye krav til spenst og hurtighet

Introduksjon

Forekomsten av såkalt hopperkne i forskjellige idretter er ukjent. Oversiktsartikler som omhandler kirurgisk behandling av tilstanden indikerer en høy forekomst i idretter som preges av høye krav til spenst og hurtighet, men det er tidligere ikke blitt gjort gode tverrsnittstudier.

I tillegg er forekomsten blant kvinnelige utøvere også ukjent, likeledes symptomenes varighet og alvorlighetgrad.

 

Denne studiens målsetting var å gjøre en tverrsnittsstudie av forkomsten av hopperkne for begge kjønn i forskjellige idretter, samt å korrelere prevalensen til belastningsmønsteret av kneets strekkeapparat. Treningsbakgrunn samt alder, høyde og vekt ble registrert. Alvorlighetsgrad ble beskrevet ved hjelp av VISA-score, som er en funksjons-score spesielt designet for dette formålet.


 

Den totale prevalensen i hele materialet var 11 % (62/557) med nåværende plager og 10 % (47/557) med tidligere plager som kunne tilskrives hopperkne. Forekomsten var signifikant høyere i idretter med høye krav til spenst og hurtighet som f. eks. basketball og volleyball. Gjennomsnittlig symptomvarighet var 32 måneder. Forekomsten med nåværende plager blant kvinnelige håndball- og fotballspillere var ca. 5 %.


Denne studien viser at forekomsten av hopperkne er høy i bestemte idretter, med langvarige og alvorlige symptomer som reduserer yteevnen og i verste fall gjør at enkelte må avslutte idrettskarrieren.

 

Les hele artikkelen her.