Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Høy forekomst av belastningsskader blant profesjonelle syklister

Høy forekomst av belastningsskader blant profesjonelle syklister

Introduksjon

Mer enn halvparten av toppsyklistene som deltar i store landeveisritt, som det pågående verdensmesterskapet i Australia, har vært plaget av ryggsmerter eller fremre knesmerter. Dette er resultater fra en nylig publisert studie med hensikt å kartlegge belastningsskader blant profesjonelle syklister.

Studien i regi av Senter for idrettsskadeforskning er så langt den andre i verden som har gått nærmere inn på problemet belastningsskader blant elitesyklister.

 

Det foreligger lite dokumentasjon på omfanget av belastningsskader i denne populasjonen, som sykler om lag 25 000 - 35 000 km hvert år, hvorav opptil 100 dager består av høyintensive økter og sykkelritt.

 

Rygg- og knesmerter (spesielt under kneskålen; fremre knemerter) blir ofte nevnt i sammenheng med belastningsskader blant elitesyklister.

 

For å kunne komme ett skritt nærmere svaret på omfaget av smerteproblematikken, ble 109 av 116 syklister (94%) fra 7 profesjonelle sykkellag fra hele verden intervjuet (2008-09), og alle utøvernes belastningsskader de siste 12 månedene ble registrert.

 

Totalt ble 94 skader rapportert blant de 109 syklistene som deltok. Av disse var 45% lokalisert i korsryggen og 23% i kneet, og majoriteten av skadene har krevd medisinsk tilsyn.

 

En fjerdedel av alle skadene førte til fravær fra trening eller konkurranse; 57% av disse skyldtes knesmerter, 22% skyldtes korsryggsmerter og 13% førte til fravær på grunn av smerter i leggen. Det var derimot få syklister som var nødt til å stå over sykkelritt på grunn av ryggsmerter (6%) eller fremre knesmerter (9%).

 

Hvordan kan våre egne toppsyklister som Hushovd, Boasson Hagen, Kristoff og Hafsås Nøstvold dra nytte av disse resultatene?

Fremtidig forskning blant toppsyklister bør rette fokus på å forebygge spesielt fremre knesmerter og smerter i korsryggen. Dette kan blant annet innebære individuelle justeringer av syklistens sittestilling.

 

Studien ble ledet av sykkellandslagets fysioterapeut og doktorgradsstipendiat Ben Clarsen sammen med Tron Krosshaug og Roald Bahr.

 

Les artikkelen i American Journal of Sports Medicine.