Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Håndballskader i internasjonale turneringer

Håndballskader i internasjonale turneringer

Introduksjon

I siste nummer av Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports er det publisert en studie som blant annet registrerte skadeomfang, skadetype og skadested blant kvinner og menn i internasjonal topphåndball. Studien viser tildels overaskende resultater.

Studien viser at skadeinsidensen var 108 skader per 1000 spilte timer eller 1,5 skader per kamp. Tallet for fraværsskader fra kamp var lavere med 27 skader per 1000 spilte timer som er på samme nivå som vi har sett i norsk elitehåndball. De fleste skadene var kontakt skader, bare 16% var ikke-kontakt skader. De fleste skadene oppsto i underekstremitetene (42%), fulgt av skader i hodet (23%) og overekstremitetene (18%). Den vanligste diagnosen var støtskade mot hode og ankel overtråkk. Det høye antallet støtskader mot hodet var overraskende og er ikke funnet i norsk håndball. Skader av ankel og kne var de to skadetypene som ga hyppigst fravær fra kamp.

 

For å redusere antall skader i topphåndball bør effektive forebyggende program implementeres i treningsarbeidet. I tillegg bør ”fair play prinsippet” og et tett samarbeid med dommerne prioriteres i det forebyggende arbeidet.

 
Forfatterne er G. Langevoort, G.Myklebust, J. Dvorak og A. Junge.

 

Les hele artikkelen her