Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen FIS Injury Surveillance System (ISS) videreføres i ytterligere 2 år

FIS Injury Surveillance System (ISS) videreføres i ytterligere 2 år

Introduksjon

FIS har annonsert at det nye skadeovervåkingsprosjektet FIS ISS er sikret finansiering og vil fortsette i minst 2 nye år, til slutten av 2009.

Støtte fra utstyrsprodusent

Bakgrunnen for dette er den generøse støtten fra DJO (www.djo.eu), en global utstyrsprodusent av rehabiliteringsprodukter for det ikke-operative ortopedi-, ryggrads- og vaskulære markedet. FIS ISS ble etablert i 2006 for å overvåke og analysere skader blant elite ski- og snowboardkjørere og ledes av Senter for idrettsskadeforskning.

 

Har fått større innsikt

”Vi er fortsatt bekymret over den høye skadefrekvensen som både våre topputøvere og altfor mange unge talenter pådrar seg" sier FIS president Gian Franco Kasper. "De første resultatene fra FIS ISS har allerede gitt oss en større innsikt i forekomsten og skadetyper til utøverne. Vi ønsker å takke DJO for den kontinuerlige støtten og ser frem imot å tilegne oss en dypere forståelse gjennom tilleggsdata og analyser de neste 2 årene for å gripe an årsakene og implementere forebyggende tiltak.”

 

Professor Roald Bahr, leder for Senter for Idrettsskadeforskning gleder seg over meldingen om fortsatt støtten til prosjektet. "Deres bidrag i FIS ISS gjenspeiler deres prinsippfaste engasjement i å beskytte helsen til våre idrettsutøvere. Dette prosjektet inspirerer både oss og andre forskningsgrupper til å finne metoder for å forebygge skader innen ski og snowboard.”

 

Fokus mot dybdestudier og forebyggende tiltak 

Det er første gang at skadeinformasjon fra offisiell trening og konkurranse ved World Cup arrangement og Verdensmesterskap samles inn gjennom FIS ISS for å skaffe en oversikt over skadefrekvensen hos World Cup utøvere under vintersesongen. Undersøkelser fra de 2 første årene av prosjektet har konsentrert seg på hvilke skadetyper som skjer. Under forrige sesong ble totalt 902 World Cup utøvere intervjuet og 296 skader rapportert. Datainnsamlingen fortsetter, men fokus vil også rettes mot å identifisere skademekanismer for å kunne komme med forebyggende tiltak mot disse.

 

Det langsiktige målet med FIS ISS er å redusere skadeantallet blant eliteutøverne innen ski og snowboard. Med basis i pålitelige data om utviklingstrender i skadepanoramaet, håper vi med FIS ISS å kunne redusere hyppigheten av skader hos våre elite ski- og snowboardkjørere gjennom forslag til endring av f. eks reglement, utstyr eller treningsmetoder.

 

Les mer om FIS ISS her.