Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Få skader i profesjonell beach volleyball

Få skader i profesjonell beach volleyball

Introduksjon

I følge en ny undersøkelse publisert i mars-utgaven av det medisinske tidsskriftet American Journal of Sports Medicine, er profesjonell beach volleyball en idrett med få akutte skader. Undersøkelsen viser at forekomsten av akutte skader er betydelig lavere enn de fleste andre lagidretter.

 

VMs bronsevinnere Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud. 

De norske bronsemedaljevinnerne Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud (bildet) var blant de 178 profesjonelle utøverne som ble intervjuet under VM i beach volleyball i 2001 i Klagenfurt, Østerrike. Spillerne ga sin tilslutning til undersøkelsen, og forskerne fikk intervjue nesten alle VM-deltakerne om skader gjennom World Tour sesongen. I tillegg ble alle skader behandlet av stevnelegene registrert ved fem

 

turneringer gjennom 1991-sesongen, blant annet under Stavanger-turneringen. Formålet med undersøkelsen var å beskrive skadeforekomst og skademønster blant spillere på internasjonalt elitenivå. Selv om beach volleyball har vært på det olympiske programmet siden Atlanta-OL i 1996, vet vi svært lite om skadepanoramaet i denne nye grenen. Et betydelig antall undersøkelser er gjort for å karakterisere skademønsteret i innendørs volleyball, men det fines ingen tidligere undersøkelser om beach volleyball på elitenivå.

 

Resultatene viser at skademønsteret likner på innendørs volleyball, men med færre ankelskader. Men studien viser også at en av tre spillere hadde vært i kontakt med lege på grunn av belastningsskader i løpet av sommersesongen, hovedsakelig på grunn av kne- skulder- eller ryggproblemer. Disse førte imidlertid i liten grad til at spillerne måtte stå over trening eller kamper. I rapporten foreslås en rekke tiltak for å begrense omfanget av skader i profesjonell beach volleyball i fremtiden.

 

Professor Roald Bahr fra Senter fra idrettsskadeforskning har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med dr. Jonathan Reeser fra Department of Physical Medicine, Marshfield Clinic, Marshfield, Wisconsin, USA. Begge forskerne er medlemmer av det internasjonale volleyballforbundets medisinske kommisjon.

 

Les mer om prosjektet her.

 

Les artikkelen her.