Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ett år med FIS skaderegistrering (Oppdatert)

Ett år med FIS skaderegistrering (Oppdatert)

Introduksjon

Resultater fra dette første året med registrering viser at skadefrekvensen i alpint, freestyle og snowboard er høy. I motsetning var skaderisikoen i langrenn, skihopp og kombinert langt mindre.

FIS ISS ble etablert forut for vintersesongen 2006-07 med hovedintensjon å redusere skadefrekvensen blant elite ski- og snowboardutøvere. Om en skade oppstår innen alle de ulike grenene (alpint, freestyle, snowboard, skihopp, kombinert og langrenn) i et FIS-renn og krever tilsyn av medisinsk personell skal skadeskjema fylles ut. Det er teknisk delegert (TD) fra FIS som er ansvarlige for at skjemaene fylles ut, men de har blitt rådet til å søke hjelp av medisinsk personell (som oftest rennlegen) for å fylle ut den medisinske infoen på skjemaet. FIS ISS er planlagt å være et kontinuerlig system og har fått velvillig støtte fra DJO.

 

Kneskader vanligst
Mot slutten av 2006-07 sesongen ble 902 FIS Wolrd Cup utøvere fra 9 nasjoner intervjuet angående skader de hadde pådratt seg under sesongen. Som presentert ved FIS høstmøte i Zürich viste resultater at kneskader var den vanligste skaden i alle disiplinene (alpine, freesstyle, snowboard, skihopp, kombinert) med unntak av langrenn der korsryggsmerter var mest vanlig. Nesten halvparten av alle skadene, 139 av 296 (47 %) skjedde under World Cup konkurranser/verdensmesterskap (VM) inklusive offisiell trening for disse konkurransene i motsetning til annen trening eller konkurranser for disse utøverne. Det kan estimeres at innen alpine, freestyle og snowboard var det henholdsvis 15, 14 og 11 skader per 100 utøvere i World Cup konkurranser/VM eller offisiell trening om man så på skader som førte til fravær for utøveren i minst en dag. Til sammenlikning var det for kombinert, skihopp og langrenn henholdsvis 11, 6 og 3 skader per 100 utøver per sesong. Mellom 22% - 43% av skadene var mer alvorlige skader og førte til fravær på mer enn 1 mnd. Innen langrenn ble det ikke registrert noen slike mer alvorlige skader.

 

Vil gjøre skisporten tryggere

En sammenlikning mellom TD-rapportene og data innhentet fra utøvere viste at kun 1/4 til 1/3 av skadene i WC-renn (inkludert VM og offisiell trening) ble registrert gjennom FIS ISS. TD-rapportene fanget imidlertid opp nøyaktig informasjon. For neste sesong er målet derfor å involvere alle TD’er i skaderegistreringen slik at skademønster og skadetyper kontinuerlig kan overvåkes innen de ulike disiplinene i FIS. FIS ISS vil dermed kunne danne et viktig grunnlag som på sikt forhåpentligvis vil gjøre skisporten så trygg som mulig for våre topputøvere. Et forslag for å øke rapporteringen fra TD’ene er å involvere rennleger/hjelpemannskap og lagene i større grad og få disse til å rapportere tilbake til TD’ene når en skade skjer i konkurranse eller offisiell trening.

 

Les mer om prosjektet her