Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Er det farlig å spille fotball på kunstgress?

Er det farlig å spille fotball på kunstgress?

Introduksjon

Dette er et av spørsmålene vi ønsker å besvare når skaderegistreringen under Norway Cup i år fortsetter for tredje året på rad.

Senter for idrettsskadeforskning gjennomførte i Norway Cup 2005 og 2006 et prosjekt hvor hensikten var å undersøke om det er forskjell i skaderisiko mellom fotballspill på naturgress og kunstgress i ungdomsfotball. Prosjektet fortsetter under Norway Cup 2007.

 

Prosjektet inkluderer alle 11er-klassene, dvs. spillere i alderen 13-19 år av begge kjønn. Totalt vil årets skaderegistrering dermed omfatte rundt 1 000 lag, 15 000 spillere og 2 000 kamper. Alle skader, både akutte og belastningsrelaterte vil bli registrert, og skadedefinisjonen er: alle skader, smertefulle tilstander, eller fysiske ubehag som oppstår i løpet av kampen, uavhengig av om spilleren må forlate banen eller ikke.

 

Skaderegistreringen involverer dommeren, som før hver kamp deler ut et skaderegistreringsskjema til begge lag som laglederne skal fylle ut. Rett etter kampslutt samler dommeren inn skadekortene, og leverer de videre til teknisk sekretariat sammen med dommerkortet, hvor skadene vil bli registrert inn i en skadedatabase. Når datainnsamlingen er ferdig vil en analyse av datamaterialet kunne vise om spillerne under Norway Cup skader seg mer på det ene eller andre underlaget.

 

Les mer om prosjektet her.