Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen En av ti pasienter med akutt kneskade har leddbruskskade

En av ti pasienter med akutt kneskade har leddbruskskade

Introduksjon

Forekomsten av leddbruskskader ved kneskader har vært dårlig kartlagt tidligere. Dette var utgangspunktet for at Senter for idrettsskadeforskning gjennomførte en tverrsnittundersøkelse av forekomsten av denne type skader ved tre av sykehusene i Oslo-området. Denne studien er nylig publisert i tidskriftet American Journal of Sport Medicine (Januar 2004). Undersøkelsen viser at 11 % av de som er til kikkhullskirurgi (arthroskopi) i kneet har en bruskskade som kan være behandlingstrengende.

 

 

Kikkhullskirurgi (arthroskopi) avdekker bruskskader i kne for 11 % av de undersøkte.

Studien er gjennomført ved at alle kneartroskopier ved de tre sykehus i løpet av en 6 måneders periode ble registrert med et spesialskjema vedrørende plager, skadeårsak og funn ved operasjonen når det gjelder bruskkvalitet og -skader. Alle pasientene var henvist for en kneplage som medførte behov for operasjon. I løpet av de 6 månedene ble totalt 993 kneleddsartroskopier registrert.

 

 

 

 

 

 

Resultatene viser at idrettsaktivitet forårsaket 50 % av kneskadene. Fotball, handball og ski var den hyppigeste aktiviteten i skadeøyblikket. Rundt halvparten av pasienten mente at kneplagene deres medførte en mer en 60 % reduksjon av knefunksjonen. En fulltykkelse leddbruskskade ble funnet hos 11 % av pasientene og kneskjellsluksasjoner (57 %) og korsbåndskader (29 %) var skader som hyppig var assosiert med en bruskskade. En lokalisert leddbruskskade var spesielt hyppig hos de yngre pasientene (under 30 år). Studien viser også at 6 % av pasientene har en leddbruskskade som er større enn 2 kvadratcentimeter og for disse vil en vurdering med henblikk på operativ behandling av leddbruskskaden være svært aktuelt.

 

Studien har vært gjennomført ved Ullevål universitetssykehus, Akershus universitetssykehus og Martina Hansen Hospital. Overlege Asbjørn Årøenved Akershus universitetsykehus har gjennomført undersøkelsen sammen med overlege Sverre Løken ved Ullevål universitetssykehus og overlege Stig Heir ved Martina Hansen Hospital. Professor Lars Engebretsen ved Norges idrettshøyskole og Ullevål universitetssykehus har veiledet studien. Andre som har bidratt ved studien er overlege Odd Granlund ved Akershus universitetssykehus og overlege Elling Alvik og overlege Arne Ekeland ved Martina Hansen Hospital.

 

Les artikkelen her.