Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Det er nesten som å være der

Det er nesten som å være der

Introduksjon

Få alle forelesningsnotatene, presentasjonene og se videoer og bilder fra FIVBs medisinske kongress i Bled (Slovenia).

Originalartikkel fra fivb.org (tilpasset www.klokavskade.no)

I januar la verdens fremste idrettsmedisinske forskere frem resultatene av arbeidene sine. Noen var mer oppsiktsvekkende enn andre.

 

FIVB-forskning gjort i 2010 avslørte, ikke overraskende, at ankelskader var den mest vanlige skaden i fjorårets volleyballturneringer. Tallene og skadeoversikten ble fremskaffet takket være FIVB Injury Surveillance System (det internasjonale volleyballforbundets skadeovervåkningssystem).

 

Ikke “bare” skader

Presidenten i FIVBs medisinske komité, Prof. Dr. Roald Bahr, la frem funn for kongressen som avslører at etter ankelskader, er kne, rygg og finger de mest utsatte skadeområdene blant volleyballspillere.

 

Tallene som ble lagt frem av Prof. Bahr var også hentet ut av FIVB Injury Surveillance System. Overvåkningssystemet ble etablert i 2010 og tar sikte på å skaffe viktig informasjon om skader i volleyballsporten. Systemet vil også gi en viktig pekepinn på hvordan man skal bedrive skadeforebygging, samt at det kan si noe om langsiktige endringer i skademønstrene i sporten.

 

Større idrett, færre skader

Volleyball er verdens største idrett, i motsetning til hva mange tror. Fotball har færre spillere på verdensbasis, men har allikevel en større risiko for alvorlige skader.

 

Tallene fra overvåkningssystemet viser at den samlede risikoen for at skader som fører til langt fravær fra aktivitet (trening/kamp) er lav, og mye lavere enn andre lagidretter. Et fotballag må regne med at de får en skade per lag per kamp, mens et volleyballag bare får en skade per lag i hver tjuende kamp (!).

 

Spiller med smerter

Selv om alvorlige, akutte skader er sjeldne i volleyball, er elitespillere utsatt for en høy risiko for belastningssakder. Beachvolleyball- og volleyballspillere er ofte plaget med belastningsskader i rygg, knær og skuldre (mye hopping og smashing). 

 

En undersøkelse gjort på volleyballspillere i 2008 viste at 49 prosent av spillerne hadde smerter i nedre del av ryggen, i knærne og/eller i skuldrene. En lignende undersøkelse året etter kom frem til omtrent det samme resultatet.

 

Varigheten på disse symptomene var relativt lang sammenlignet med andre olympiske idretter. På den andre siden førte ikke dette til mer enn at bare to prosent av utøverne gikk glipp av en uke eller mer på grunn av smerter i nedre del av ryggen.

 

Tallene for skuldersmerter var mellom tre og fire prosent, mens knesmerter førte til at sju prosent av mannlige utøvere var utenfor aktivitet i en uke eller mer.

 

– Til syvende og sist er det ingen forskjell på beachvolleyball- og volleyballspillere. Heldigvis er symptomene så moderate at de fleste spillerne kan konkurrere som normalt, sier Prof. Bahr til fivb.org.

 

Alle forelesningsnotatene og presentasjonene er tilgjengelige på programsidene til “2011 FIVB Medicine Congress”.I tillegg finner du rekke av videoer og bilder fra kongressen.