Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Dårlig nøyaktighet i videoanalyse basert på visuell inspeksjon

Dårlig nøyaktighet i videoanalyse basert på visuell inspeksjon

Introduksjon

I det nyeste nummeret av Gait & Posture er validiteten av visuell inspeksjon som metode for videoanalyse av typiske skadesituasjoner vurdert. Resultatene var ikke imponerende.

Flere studier er publisert på mekanismer for fremre korsbåndskader der kun simpel visuell inspeksjon er benyttet til å gi estimater på kne- og hoftevikler, vektfordeling, hastigheter osv. For å finne ut hvor gode slike estimater er ble seks internasjonale forskere, de fleste med god erfaring i slike vurderinger invitert til å delta. Videosekvenser av løp, landinger og finter ble vurdert, og sammenliknet med "fasiten" - målinger av den samme bevegelsen gjort med et avansert bevegelsesanalysesystem med 8 infrarøde høyhastighetskameraer. Først ble en pretest gjennomført før forskerne fikk anledning til å "trene" på sine estimater med feedback fra nye videoklipp. Den originale testen ble deretter repetert.

 

Den gjennomsnittlige feilen for f.eks. knefleksjon ble funnet til å være 19 grader (underestimering). I tillegg var standardavviket blant analysatorene gjennomgående svært høyt. Kun små forandringer ble funnet fra pre- til posttest.

 

I konklusjon er det grunn til å være svært forsiktig når man tolker resultater fra studier basert på denne analysementoden. Det er således sannsynlig at kne- og hoftefleksjon er kraftig underestimert i tidligere studier.

 

Denne studien var en del av doktorarbeidet til Tron Krosshaug. Medforfattere var Atsuo Nakamae, Barry Boden, Lars Engebretsen, Gerald Smith, James R. Slauterbeck, Tim Hewett og Roald Bahr.

 

Les hele artikkelen her