Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Britt Elin Øiestad disputerte

Britt Elin Øiestad disputerte

Introduksjon

Øiestad forsvarte sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor), "Knee osteoarthritis and knee function after anterior cruciate ligament reconstruction. Long term results".

Tid og sted

28. jan. 2011 13:15, Rødt auditorium, Laboratoriebygget, Ullevål, Kirkeveien 166

 

Prøveforelesning

28. jan. 2011 10:15 (Rødt auditorium, Laboratoriebygget, Ullevål, Kirkeveien 166) – Er det skadelig eller nyttig med idrett (belastning) etter en korsbåndsskade?

 

Bedømmelseskomité

1. opponent: Associate professor Harald Roos, Skånes universitetssjukhus, Malmø, Sverige
2. opponent: Associate professor Roland Thomeé, Avdelingen för ortopedi, Sahlgrenska universitetssjukhus, Gøteborg, Sverige
3. medlem av bedømmelseskomitéen: Seniorforsker Bård Natvig, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

 

Leder av disputas:  Professor Anne Marit Mengshoel, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

 

Veileder:  Professor May Arna Risberg, Norges idrettshøgskole

 

Sammendrag

Over halvparten av pasienter som har gjennomgått fremre korsbåndskirurgi får påvist kneleddsartrose etter 10-15 år. Men til tross for høy forekomst av særlig mild artrose, så opprettholder pasientene god knefunksjon over tid. Kneleddsartrose er en tilstand der brusk- og benstrukturer i kneleddet gradvis ødelegges og endres, noe som kan føre til smerter og nedsatt funksjon i dagliglivet. I sin avhandling Knee osteoarthritis and knee function after anterior cruciate ligament reconstruction. Long term results har Britt Elin Øiestad og medarbeidere fulgt 258 pasienter som ble operert for fremre korsbåndsskade i perioden 1990-1997 og undersøkt knefunksjon over tid og artroseforekomst 10-15 år etter operasjon.

 

Et viktig funn ved studien er at pasienter som har pådratt seg både korsbånds- og meniskskade og som har høyere alder ved operasjonstidspunktet har størst sannsynlighet for å utvikle artrose. Videre fant forskerne at kneleddsartrose hos tidligere korsbåndsopererte gir mer symptomer i form av hevelse og redusert bevegelsesutslag i kneet sammenlignet med de som ikke utvikler artrose. Men bare pasienter med alvorlig grad av artrose ser ut til å ha mer smerter, nedsatt funksjon og redusert livskvalitet sammenlignet med de som ikke utvikler artrose 10-15 år etter operasjon.

 

Avhandlingen inneholder også en systematisk oversiktartikkel over alle studier innefor feltet som har fulgt fremre korsbåndspasienter over 10 år etter operasjon. I denne studien fant man at forekomsten av artrose over 10 år etter operasjonen varierte fra 0 % til 48 %. I tillegg fant man at det er behov for en ensartet måte å klassifisere artrose på da det i dag eksisterer flere klassifikasjonssystemer som gjør at artroseforekomsten etter fremre korsbåndsskade varierer betydelig på tvers av studier og også i forhold til metodisk kvalitet på studiene.
Kontaktperson

 

For mer informasjon, kontakt Natalia Andronova.