Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Beste Masteroppgave i idrettsfysioterapi

Beste Masteroppgave i idrettsfysioterapi

Introduksjon

Anne Mette Rustaden avsluttet i sommer sin Masteroppgave i idrettsfysioterapi ved Norges idrettshøgskole og ble belønnet med en reisesjekk på 10.000 kr fra Fond til etter- og videreutdanning av fysioterapeuter.

Anne Mette Rustaden er en av de 20 studentene som startet Masterstudiet i idrettsfysioterapi ved Norges idrettshøgskole høsten 2007.

 

Fondet til etter- og videreutdanning av fysioterapeuter har vært en stor pådriver til det nye Masterstudiet og lovet en reisesjekk til beste oppgaven.

 

Foto: Heidi Johnsen/Fysioterapeuten

 

Anne Mette fikk prisen for oppgaven: Evaluering av treningskonseptet ”iHarmoni” på risikofaktorer for fall hos eldre, en randomisert kontrollert intervensjonsstudie.

 

Blant mange gratulanter var studieleder Grethe Myklebust og professor Roald Bahr, som har stått i spissen for å etablere studiet.

 

Hensikten med undersøkelsen til Anne Mette var å undersøke effekten av treningskonseptet ”iHarmoni” på fallrisiko hos eldre over 65 år, som trente to ganger i uken i 16 uker. Treningskonseptet er nytt og har fokus på dynamiske bevegelser, stabilitet og styrke på ustabilt underlag. Disse ble sammenlignet med en gruppe som gikk tur i marka like lenge og like hyppig. Studien undersøkte effekten på dynamisk balanse og fallforekomst i samme utvalg.


Studien var av høy metodisk kvalitet; en randomisert, kontrollert, enkeltblindet intervensjonsstudie. 60 personer ble inkludert i startfasen. Totalt var det 34 forsøkspersoner mellom 65 og 83 år som gjennomførte studien; 30 personer i intervensjonsgruppen og 14 i kontrollgruppen. Intervensjonsgruppen trente ”iHarmoni” med MBT-sko (masai-sko).

Konklusjonen viste ingen signifikante endringer i fallrisiko i intervensjonsgruppen. Kontrollgruppen oppnådde heller ingen signifikante endringer i fallrisiko, men fikk signifikant forbedring i dynamisk balanse. Intervensjonsgruppen viste ingen forandring i dynamisk balanse og ingen av gruppene viste forskjeller på fallforekomst før og under intervensjon.

Prisvinneren viste til at det ble levert mange gode oppgaver og hun var svært fornøyd med å vinne. Hun takket sine veiledere Monica Klungland Torstveit og Nina Waaler Loland, og ikke minst Fondet, for prisen. Opp i hele eksamensstresset ble Anne Mette mor fem uker etter at masteroppgaven ble levert.

 

Vi gratulerer!