Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Begge Nycomedprisene 2005 til Senter for idrettsskadeforskning

Begge Nycomedprisene 2005 til Senter for idrettsskadeforskning

Introduksjon

Medisinerstudent Aasne Hoksrud med medarbeidere professor Lars Öhberg, professor Håkan Alfredson og professor Roald Bahr fra Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole ble blant 6 andre sterke kandidater tildelt den store Nycomedprisen 2005 under årets Idrettsmedisinske Høstkongress i Bergen for sitt banebrytende studie "Sklerosering av neovaskularisering hos pasienter med patellar tendinopati (hopperkne) - en randomisert kontrollert studie".

Hoksrud og medarbeidere fant at injeksjoner av skleroseringsmiddelet polidokanol på en gruppe norske idrettsutøvere på elitenivå med diagnosen hopperkne, og med neovaskularisering innen et område som var i overensstemmelse med smertelokalisasjonen, ga en signifikant forbedring i smerte- og funksjonsscore i løpet av intervensjonsperioden. Denne forbedringen var også signifikant høyere sammenliknet med placebogruppen.

 

Etter at placebogruppen mottok skleroserende substans hadde også denne gruppen en signifikant forbedring. 12 måneder etter første injeksjon var begge gruppene signifikant forbedret sammenliknet med før behandlingsstart. Resultatene tyder på at sklerosering av neovaskularisering med polidokanol er en effektiv behandling for eliteutøvere med patellar tendinopati.

 

Positive resultater for mange idrettsutøvere

Ettersom det så langt ikke eksisterer konservative behandlingsmetoder med dokumentert effekt og effekten av operativ behandling fremdeles er usikker, så er disse resultatene svært positive for mange idrettsutøvere, spesielt i idretter som krever mye spenst- og hurtighetstrening. På bakgrunn av prevalens, symptomvarighet og alvorlighetsgrad kan denne skadetypen sies å volde vel så mye besvær i enkelte idretter som akutte kneskader, f.eks. korsbåndskader.

 

I tillegg til premien på 15 000 skal prisvinneren presentere foredraget som "The Nycomed Pharma Norwegian Sports Medicine Award" på ACSM i Denver neste år.

 

Den andre Nycomedprisen

Den andre Nycomedprisen ble vunnet av Roald Bahr og medarbeiderne Bjørn Fossan, Sverre Løken og Lars Engebretsen fra Senter for idrettsskadeforskning og Toppidrettssenteret.  Prisvinnerforedraget ble holdt av fysioterapeut Bjørn Fossan, som har vært ansvarlig for oppfølgingen av pasientene.

 

Deres studie "Kirurgisk behandling versus eksentrisk trening hos pasienter med patellar tendinopati (hopperkne) - en randomisert kontrollert studie" viste at kirurgisk behandling ikke gir bedre effekt enn eksentrisk trening ved patellar tendinopati. 35 pasienter med patellar tendinopati stadium 3B ble inkludert og randomisert til kirurgisk behandling eller eksentrisk trening. Eksentrisk trening ble foreskrevet ad modum Alfredson med 3x15 repetisjoner to ganger daglig på 25 grader skråbrett i minst 12 uker.

 

Åpen kirurgi med eksisjon av makroskopisk patologisk vev i full tykkelse ble benyttet. Etter 12 måneder var 5 pasienter i operasjonsgruppen friske, 12 bedre men med fortsatt redusert funksjon, 2 som før behandlingsstart og 1 verre. I gruppen som trente eksentrisk var 7 friske, 9 bedre, 4 som før og ingen verre. Eksentrisk trening bør derfor forsøkes før operativ behandling med åpen teknikk.