Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Árni Árnason disputerer mandag 6. september

Árni Árnason disputerer mandag 6. september

Introduksjon

Árni Árnason ved Senter for idrettsskadeforskning har nå fått sin avhandling bedømt, og gis anledning til å forsvare avhandlingen for graden Doctor Scientiarum mandag 6. september 2004. Temaet for avhandlingen er: "Injuries in football; Risk factors, injury mechanisms, team performance and prevention." Prøveforelesningen over oppgitt emne bør også ha stor appell for idrettsinteresserte: "Bør fotballspillere trene bevegelighet? En forskningsbasert analyse."

 

 

Árni Árnason disputerer mandag 6. september.

Árni Árnason er født 6. februar 1963 og oppvokst på Laugarvatn, Island. Árni er utdannet fysioterapeut fra Islands Universitet og har i tillegg spesialisterkjennelse i idrettsfysioterapi fra Island. Árni fullførte hovedfag ved Norges idrettshøgskole våren 1993. 

 

 

Árni startet sin stipendiatperiode ved Norges idrettshøgskole i 1999. Professor dr. med. Roald Bahr ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole har vært hans hovedveileder. Hensikten med doktorgradsarbeidet var å studere skaderisiko i islandsk elitefotball for menn, om ulike faktorer kan påvirke risikoen for skader og om det er sammenheng mellom spillernes fysiske form, skader og lagenes prestasjon. I tillegg var spillesituasjoner som ledet til hendelser og skader undersøkt, samt effekten av et videobasert intervensjonsprogram på frekvensen av akutte skader.

 

Deltakere i studien var mannlige fotballspillere fra de to øverste divisjonene på Island. Første prosjekt ble gjennomført i 1991, men størsteparten av studien ble gjennomført i perioden 1999-2000. Hovedresultatene er at skadeinsidensen blant mannlige elite fotballspillere på Island er høy, med hamstringstrekk som den vanligste skadetypen. Tidligere skader og økt alder var de viktigste risikofaktorene. Det var en sterk tendens for sammenheng mellom totalt antall dager som spillere var skadet og dårligere sluttresultat hos lagene. 57% av risikohendelsene som ble funnet på video, kunne  klassifiseres i tre sammensatte skademekanismer, hvor spillernes oppmerksomhet og ballkontroll var viktige faktorer. Ingen effekt ble derimot funnet av et videobasert intervensjonsprogram som var utviklet for å øke spillernes bevissthet på forebyggende strategier i forhold til de mest vanlige skadesituasjonene. 

 

 

Komité:


Professor dr. scient Kari Bø, NIH, leder


Professor dr. med. Jon Karlsson, Göteborg universitet


Førsteamanuensis dr. med. Torbjørn Grøntvedt, Trondheim universitetshospital

 

 

Program:


Kl. 10.15 -  11.00


Prøveforelesning over oppgitt emne: Bør fotballspillere trene bevegelighet? En forskningsbasert analyse.

 

Kl. 13.00 -  16.00
Avhandlingsforedrag med etterfølgende diskusjon

 

Både prøveforelesninger og disputas er åpne for publikum.